Wednesday, December 28, 2011

HouseWife?

Assalamualaikum




Selamat pagi Malaysia, UK, Uruguay, Brunei, Indonesia dan semua negara2 di bumi ini. Ok. Aku dah dapat hidu ketidak betulan dlm otak aku pagi ini. Baik ya rakan-rakan..tajuk perbualan kita hari ini ialah SuriRumah ataupon HouseWife.

Dulu mase aku kecik-kecik, aku berangan, dah besar nanti lepas kawen tak nak keje. Nak duduk rumah. Pagi-pagi buatkan breakfast utk husband. Salam husband bile dia nak gi kerja. Huh, tak ke solehah tu. Pukul 6 petang bukak kan pagar utk husband. pastu cakap -"Abang dah balik", sambil salam & cium tangan. Fuh, solehah habis. Hebatkan angan-angan aku. Mustahil korang (yg pompuan) tak penah pikir semua ni. Mustahil...TAPI ini semua bukan realiti hidup zaman sekarang. Unless ko kawen ngan seseorang yang sangat stabil (dalam kate lain, kaya!).

Sampai sekarang, aku masih mengimpikan semua tu. Tapi, kalau aku buat la betul-betul, mmg takkan ade duit la aku nak gi shopping bile dah kawen nanti. Lagi-lagi duduk dekat KL yg serba serbi perlukan duit. Aku nak raise anak aku dengan tangan aku sendiri (padahal ko kawen pon belum, ko dah pikirkan hal anak). Well, kite kene berpikiran jauh (ini adalah ayat coverline).

Takpe-takpe. Marilah memotivasikan diri. Kerja rajin-rajin. Jangan membazir. Simpan duit & buat investment. Settle kan everything yang nak di-settle. Tak payah pikir sangat. Aku adalah manusia dalam fasa 'Follow where your road lead', bukan 'Find my own way'. Sungguh redha kelihatan disitu! Takpe. Positive kan diri dgn mengatakan -"Mungkin ini pemikiran utk hari ini. Esok dah lupe la tu.."

Tuesday, December 13, 2011

The 'Busy' Questions

Assalamualaikum

Note : This post could annoyed you. So, aku remind awal-awal, jangan baca kalau ko xsincere nak baca sume ni. Aku just bole terima orang yg betul2 terima aku seadanya!

Im working as Management Trainee at Exim Bank. Contact for a year. Based on my schedule, i have to rotate all divisions here in Exim. So far aku dah bekerja dekat 6 months. And Alhamdulillah, aku happy kerja kat sini. Aku dah rotate 3 Divisions sekarang ni. Dan sekarang aku berada di Risk Department. Dan secara jujur nya, kerja aku bukan seperti banker lain. Kerja aku bukan key-in & process account! Kerja Exim bukan seperti kerja Commercial Bank biasa macam CiMB and bla2. Tutup counter ko dah free. Diulangi, kerja aku tak macam tu.

Aku sekarang sangat annoyed dengan soalan, perkataan & apa-apalah yang mengatakan aku busy. Masya-Allah. Aku bekerja sepenuh mati, dan aku akui aku tak ade mase dengan rakan-rakan, and even my family. Sekarang aku balik dalam pukul 6-7. And suppose 5.30 dah bole balik. Tapi kerja aku menimbun. Aku ade due date yg aku kena kejar. Aku bukan busy buat-buat, org busy dgn ke-selfish-an aku. BUKAN! Sumpah, like hell aku busy. Kalo aku mampu tunjuk kat semua org.. hmm. Just kengkawan aku yg kerja kat sini paham suma ni.

Ye, aku mengaku i've been so damn busy lately. Tp ape aku bole buat? I have to settle all of my works kan? Aku tahu, ade yang cakap-"Alah, Farah/Jaja tu busy dengan bf dia je. Mane ade mase dengan org lain!". Tu serius buat aku lagi naik angin! y? Let me explain here.

Aku pergi dan balik kerja dengan bf aku. Pergi kerja jumpa dia. balik kerja dia tggu. So, adakah sebab keadaan ini, korang nak label yang aku sibuk busy ngn bf aku? Kalo itu yg korg nilai, silakan.. Aku sgt pissed off arini dgn all those statement seorang yang tak matang. Please la. Aku baru nak bina career, kenapa kau soalkan ke-busy-an aku. Aku bukan macam korg yang lain, dah stabil. Aku adalah seorang manusia lepasan universiti yg sedang mencari tapak dalam pekerjaan! Aku baru hidup dalam dunia nyata. InsyaAllah, bila ku dah stabil nanti, aku akan luangkan masa dgn semua org.

Hidup aku bukan hanya utk kengkawan. Aku juga manusia yg mudah alpa dlm persahabatan. Tapi, aku just mintak korg paham. Kawan akan paham kawan kan? Biar soalan ni tak berjawap! Teruskan kepada sesiapa yg nak mengata and simply judge aku macam ape yg ko nak. Puaskan hati korg. Teruskanlah sakitkan hati aku kalau itu yg buat kau gembira.

Tuesday, November 15, 2011

Shape up

Assalamualaikum

Arini wakil-wakil dari Nestle Fitness & Fitness First datang ke EXIM utk program 'Nestle Fitnesse 14 Day Program'. Diorg ukur ketinggian & berat peserta-peserta. 1 team kene ade 3 org. Aku join senior2 EXIM, abg zorba ngan abg nizam. Name team diberi The Boyote.



Challenge ni hanye 14 days. Each team must loss atleast 1kg per person. Maximum total lost per team must no more than 10 kg, or else the team would be terminated. ewahh~ skati je nak gune word terminate. Dan korg dapat personal trainer dari Fitness First and pass masuk ke Fitness First selama 14 days. Dan bole bawak any member. Mestilah aku nak bawak si dia. heheee ;)

Total BMI aku sekarang adalah 23.1. Syarat penyertaan msti 23 keatas. Ak kire lucky skit la sbb hampir xdpt masuk. Terima kasih kepada lemak kerana berjaya membuatkan aku dapat masuk game ni. InsyaAllah, more pictures will be uploaded soon. tggu abg2 cameraman upload kat portal EXIM dulu.

Doakan kejayaan aku. Hadiah dia agak lumayan. tehee~


Saturday, November 12, 2011

Selamat Pengantin Baru


Assalamualaikum


One of my besties nikah smlm. 11/11/2011. Dia bersanding arini 12 November 2011. Haryanti Liyana Azmeen dah jadi puan. Perasaan yg bercampur baur. Happy. Sedih. Excited. Macam-macam lah. Kitorg kawan since sekolah rendah. hmmm~ More pics will be uploaded soon InsyaAllah.

Monday, October 17, 2011

10 Random Questions

[ Tagged by Afya si Bintang Kecil ]

1: Ten random facts about yourself
Unpredictable. creative. outgoing. food lover. animal lover. adventurous. strict. visionary. simple. humanity.


2: Nine things you do everyday
eat. net surfing. talk to him. sleep. fb. thinking. breathing. walking. shower.


3: Eight things that annoy you
inhuminity. arrogant. dayyum.. susah nye soalan.. next~


4: Seven fears/phobias
lizards. snake. losing. ghosts. blood. violence. excidents.


5: Six songs that you’re addicted to
Dear God-Avenged Sevenfold, Percaya padaku-Ungu, Empty Decoration-Indecisive, Love-Gerhana SkaCinta, Love song-311, Crush-Paramore


6: Five things you can’t live without
Money. Handphone. Foods. Water. Car.


7: Four memories you won’t forget
Too many. Yet i dunno which one to be listed. ngeee~


8: Three words you can’t go a day without using
YaAllah. Omaigod. Sh**


9: Two things you wish you could do
Stop time. Telepot.


10: One person you can trust
Bestie

Thursday, September 22, 2011

Assalamualaikum


Just nak share sumthing. Post ini random & tiada kene mengene dgn yg hidup ataupon yg sudah tiada. Kalo terkena pon, it just co-incident. Name pon random post. Ape yg difikirkan, itu yg di taip.

Pendapat dan fakta adalah dua benda yg kita xboleh nak sama kan lansung. Tiada skala yg sesuai bagi aku utk mengukur dan membuat perbandingan persamaan dua perkara tersebut. Tak semua pendapat yg kita ajukan akan diterima oleh semua org. Sebab name pon pendapat, so mestilah lain-lain. Tapi fakta, kenapa segelintir pihak nak membangkang fakta sedangkan ia dah terbuku. Dgn alasan, penulis buku tersebut juga adalah manusia? Jadi manusia akan menulis berdasarkan fakta dan pendapat? Bagaimana pula dgn isu2 seperti ekonomi, matawang dan lain2? Adakah penulis2 tersebut menulis dgn hanye memberi pendapat tanpe relatekan lansung tntang research dan perkara yg pernah terjadi?

Bila mempersoalkan tentang semua ni, sampai bile pon kite xbole nak cari jawapan kenapa suma ni berlaku. Sebab persepsi manusia berbeza. Tipu kalo seseorang manusia itu mengatakan yg dia xnak mempertahankan pendapat dia, dan hanya menyerahkan 100% diri utk menerima pendapat org lain. Sampai bila bole nak terima pendapat org dan bergantung kepada pendapat org semata2? Seumur hidup? Huish.. hilang nikmat Allah bagi kalo ade manusia se-redha itu.

Tapi, dalam post ni, aku mempersoalkan org yg hanya bercakap berdasarkan pendapat dan buah mulut org tanpa mengira soal lain. Tanpa mengambil kira fakta2 konkrit yg telah dibuku kan dan dirisalahkan. Dgn alasan buku itu juga ditulis oleh makhluk bergelar manusia. Watefak! Sumpah aku xleh terima. Kenapa ade nya buku, adalah utk jadi bahan evidence dan rujukan stp org. Al-quran juga di bukukan utk jadi panduan sampai ke akhir zaman. Kalo nak kire pendapat, sampai bile persoalan2 hidup x akan terjawap. Kalo nak kire ape yg penah org lain lalui sbgai pedoman dan 'fakta' hidup ko, smpi bile ko akan terikut dgn care dia sahaje. Walhal mungkin ade fakta yg lebih kukuh yg akan menerangkan dan memberi solusi yg lebih mujarab berbanding ape yg 'kawan' ko tu penah lalui.

Itu pasal fakta, buku dan pendapat. Ini pula pasal cara hidup dan halal haram. Aku tau aku tak sebaik umat utk berkata tentang suma ni. Tapi aku post all this thing sbai cerita utk korg bace. Cth la, ko dapat info yg sorang makcik ni masak dgn menggunakan barang yg haram. Ko dgn niat murni nak bagitau la kat rakan-rakan ko dgn niat utk menyelamatkan rakan-rakan ko dari terjebak dgn makanan haram tersebut. Tapi kawan ko yg lansung-tak-boleh-terima-pendapat-org ni cakap - "Eh, xkan la makcik tu nak masak guna brg2 haram kot. Name pon Islam msti la dia pilih bahan. Kalo x, mane bukti ko cakap sume tu". Lalu ko pon tergaman. Niat ko nak selamatkan kawan-kawan ko ni. Pastu, ko pon cakap - "Just nak remind korg. Aku xnak ko terjebak".
-- Kalo aku la jadi kawan yg di-remind tu, terdetik dalam hati aku was-was & everything. Takkan ade niat aku nak condem kawan aku yg me-remind aku tadi. Tapi si-tak-boleh-terima-pendapat-org ni buat bertentangan care aku. Org nak nasihat, ko macam haram bagi feedback. Ni soal halal/haram dan makanan yg akan jadi darah daging ko ni. Kalo kawan dah ckp cam2, xyah la beli kat makcik tu lagi. macam la makcik tu je yg ade jual makanan. Nak sgt menang, lantak ko la. Yg benak hati ko. Bukan hati aku!

Bagi aku, walau macam mane kite nak menunjukkan keupayaan diri dan pemikiran kita pon, fikirkan, ramai lagi manusia yg lebih bijak berbanding ko. Sebelum make any arguement, please do some reasearch, and dont just talked about your friends' past experience. Ikotkan ati mau aku bebel byk2. Tp mengenangkan aku post ni kat office, make aku patahkan niat aku tu.

Ingat, Allah bagi kelebihan kat manusia dgn memberi akal fikiran dan gerak hati. Guna betul2. Jgn salah gunakan utk menunjuk keupayaan mempertahankan pendapat ko yg sebenarnya sampah itu. Sekian!

Saturday, September 10, 2011

DIM (Do it myself)

Assalamualaikum

Percaye x yg aku bole menjahit. (Padahal sume org pon bole. Soal nye nak xnak je). Untuk birthday one of my fwen, aku jahitkan die skirt. Die nak sgt that skirt, so, alang2 ade kain cotton extra, aku pon jahitkan la utk dia.

Image from google

The idea was to make sumthing like the pic above. Makenye..jadi la mcm gambar dibawah.



Kalo aku bole buat korg pon bole. Safe duit $__$ . Teheee~


Friday, September 9, 2011

Iftar - Seraya's buddies

Assalamualaikum
(Beware: Ini post lapuk yg baru nak di post setelah lame tertinggal dlm draft)


Hey there. Slmat berpuase. Kedengaran lagu2 raya mule berkumandang di station2 monorail dan pusat2 membeli-belah. Jadi ini bermakna kita sudah melepasi 1/2 bulan berpuasa. Tahniah! Alhamdulillah :)

Last sunday, aku ade join sesi berbuka puase bersama-sama rakan2 se-batch SMK Taman Seraya. Kitorg makan kat Flaming Steamboat. Serius aku makan banyak. Oh, penah ke ko xmakan banyak Farah? pfffttt. Ramai yg join. Dapat jmpe membe2 lame. And percaya atau tidak, dulu kat sekolah, sum of them aku xtegur pon. But then, after abes skolah, sume bole klik.







Dulu time skolah, masing2 berkawan ikot geng masing2 je. But now, kami klik bersama and makin jadi gile! coolness. Thanx para2 admin yg meng-organize berbuka kali ni. Nnti buat lagi yep!



** Org mls nak update blog mmg camni. Sigh~~

Thursday, August 25, 2011

Stay Healthy Mentally & Physically

Assalamualaikum
&
Hye yall'



urm!~ One thing about aku, aku suke nak plan everything. Plan like hell. Aku ade mission stp ari. Tapi lumrah kan kalo ade yg tercapai, ade yg x. haha~ ayat sedapkan hati. Have I told u yg aku slalu sakit belakang, sakit2 badan? Ok, kalo xde, ni aku dah gtau. So, aku pon menyampaikan hasrat kat diri sendiri yg aku nak kurangkan pakai heels and wedges, dan beralih arah kearah flat!

Aritu aku ade bli satu pump shoes. Dan ia flat. Dua ari lepas aku beli another flat. So, journey sebagai manusie rendah yg mula redha bermula sekarang. Tp ape yg bole aku katekan..pakai kasut yg tinggi akan membuatkan anda konfiden! Kalo pakai flat mcm kurang skit konfiden..erm..kurang banyak aku rase.



Image: Google




Nah.. disini aku selitkan petikan yg aku duk google psl effect of wearing high heels.



High heels seem like an accident waiting to happen. Heels have been all the rage since the term "fashionable" was coined. It is true they look great - they lengthen the leg, they thin the ankle. They
exaggerate the feminine form. But wearing those lovely 3 inch Manolos could be doing more damage than just crushing and bruising the toes.

If you think high heels are at the height of elegance, you might want to know what long term affects you'll suffer. Inflamed nerves and ligaments, shortened Achilles tendon
and calf muscles, hammertoes, bunions, corns, ingrown toenails, and don't even get me started on posture.

Lifting your heels up to unnatural heights totally throws your balance out the door, and you compensate by adjusting your back, hips, and shoulders. In the long run, bad posture will cause terrible lower back pain, leg pains, and headaches.

What's worse? Wearing high heels may also be linked to knee osteoarthritis, a painful, degenerative joint disease characterized by the breakdown of the cartilage surrounding the knee, because when women wear heels, it puts repetitive pressure and stress on the
knee joint. The thing is, it takes a while to feel the effects of knee osteoarthritis, but once you do, it's too late to undo the damage you've already done.

Fit's Tips: The best thing to do is to ditch those high heels and wear flats, or alternate every other day between heels and comfy shoes. Your feet, knees, hips and low back will love you for it."




(Source : http://www.fitsugar.com/High-Heels-Pretty-Pretty-Bad-Your-Body-148984)

Wednesday, August 24, 2011

Bila Tuhan Mula Menarik Nikmat

Assalamualaikum

Pejam celik2, tgl bape hari je nak raye. Alhamdulillah. So, far, aku hanye tgl 1 ari je puase, 1st Ramadhan. Tgl pon sbb2 kewanitaan (poyo ayat ko). Tp, bulan puase ni, aku slalu sgt sakit. Minggu lps, 17 hb, aku baru je mc sebab demam. Semalam aku mc lagi sebab selsema aku dah berdarah.

Sebenarnye, selsema aku start berdarah dah 2/3 ari. Tapi aku buat dunno je. Malas nak amek kesah. Pastu malam selase lps (16hb) ak mmg dah xleh tahan sbb idung aku dah sakit sgt. So, g la klinik.

Dr. ckp, Aku nye flu ade darah sbb aku dah flu lame sangat. Idung aku jadi tekanan sbb aku keep on blow hingus. tehee~ Pastu dy Dr. ckp lagi, saluran darah kat idung aku dah bengkak. Ayat yg plg aku terngiang-ngiang smpi arini - "Teruk idung awk ni, dah mcm buah anggur dah bengkak dlm idung tu". Buah anggur? terus aku imagine colour purple n besar. Tapi lubang idung kan kecik,camne leh jadi buah anggur? Ok, abaikan imiginasi tersebut.

Allah baru tarik sikit je nikmat dari aku. Nikmat kesihatan..tapi aku dah rase seksa yang amat sangat. Aku sakit sikit, aku duk membuta sampai tinggal solat. Tu baru sakit sikit. Aku terlalu lalai dgn hal dunia, walhal akhirat itu utk selamanya. Bila aku nak berubah? YaAllah kuatkan iman aku. Semoga aku menjadi penghuni syurga Mu YaAllah.

Tapi, kesakitan membuatkan aku teringat akan mati,dan memuhasabahkan diri. Bagus kan! Tapi aku takot mati wei. Aku rase total amalan aku bersamaan xsampai 1hari hidup. Pftttt!~ sadis! abeh ko dah tau camtu, bile ko nak start solat penuh? Bila ko nak start berubah? Baik ko pikir skrng!

Renung-renungkan dan selamat beramal :)


Live well or live hell? You choose - hlovate

Thursday, August 4, 2011

99 Facts About Guys



1. Guys don’t actually look after good-looking girls. They prefer neat and presentable girls.
2. Guys love flirts.
3. A guy can like you for a minute, and then forget you afterwards.
4. When a guy says he doesn’t understand you, it simply means you’re not thinking the way he is.
5. “Are you doing something?” or “Have you eaten already?” are the first usual questions a guy asks on the phone just to get out from stammering.
6. Guys may be flirting around all day but before they go to sleep, they always think about the girl they truly care about.
7. When a guy really likes you, he’ll disregard all your bad characteristics.
8. Guys go crazy over a girl’s smile.
9. Guys will do anything just to get the girl’s attention.
10. Guys hate it when you talk about your ex-boyfriend.
11. When guys want to meet your parents. Let them.
12. Guys want to tell you many things but they can’t. And they sure have one habit to gain courage and spirit to tell you many things and it is drinking!
13. Guys cry!!!!!!!!
14. Don’t provoke the guy to heat up. Believe me. He will.
15. Guys can never dream and hope too much.
16. Guys usually try hard to get the girl who has dumped them, and this makes it harder for them to accept their defeat.
17. When you touch a guy’s heart, there’s no turning back.
18. Giving a guy a hanging message like “You know what?!..uh…never mind!” would make him jump to a conclusion that is far from what you are thinking.
19. Guys go crazy when girls touch their hands.
20. Guys are good flatterers when courting but they usually stammer when they talk to a girl they really like.
21. When a guy makes a prolonged “umm” or makes any excuses when you’re asking him to do you a favor, he’s actually saying that he doesn’t like you and he can’t lay down the card for you.
22. When a girl says “no”, a guy hears it as “try again tomorrow.”
23. You have to tell a guy what you really want before he gets the message clearly.
24. Guys hate gays!
25. Guys love their moms.
26. A guy would sacrifice his money for lunch just to get you a couple of roses.
27. A guy often thinks about the girl who likes him. But this doesn’t mean that the guy likes her.
28. You can never understand him unless you listen to him.
29. If a guy tells you he loves you once in a lifetime. He does.
30. Beware. Guys can make gossips scatter through half of the face of the earth faster than girls can.
31. Like Eve, girls are guys EUR™ weaknesses.
32. Guys are very open about themselves.
33. It’s good to test a guy first before you believe him. But don’t let him wait that long.
34. No guy is bad when he is courting.
35. Guys hate it when their clothes get dirty. Even a small dot.
36. Guys really admire girls that they like even if they’re not that much pretty.
37. Your best friend, whom your boyfriend seeks help from about his problems with you may end up being admired by your boyfriend.
38. If a guy tells you about his problems, he just needs someone to listen to him. You don’t need to give advice.
39. A usual act that proves that the guy likes you is when he teases you.
40. A guy finds ways to keep you off from linking with someone else.
41. Guys love girls with brains more than girls in miniskirts.
42. Guys try to find the stuffed toy a girl wants but would unluckily get the wrong one.
43. Guys virtually brag about anything.
44. Guys cannot keep secrets that girls tell them.
45. Guys think too much.
46. Guys’ fantasies are unlimited.
47. Girls’ height doesn’t really matter to a guy but her weight does!
48. Guys tend to get serious with their relationship and become too possessive. So watch out girls!!
49. When a girl makes the boy suffer during courtship, it would be hard for him to let go of that girl.
50. It’s not easy for a guy to let go of his girlfriend after they broke up especially when they’ve been together for 3 years or more.
51. You have to tell a guy what you really want before getting involved with that guy.
52. A guy has to experience rejection, because if he’s too-good-never-been-busted, never been in love and hurt, he won’t be matured and grow up.
53. When an unlikable circumstance comes, guys blame themselves a lot more than girls do. They could even hurt themselves physically.
54. Guys have strong passion to change but have weak will power.
55. Guys are tigers in their peer groups but become tamed pussycats with their girlfriends.
56. When a guy pretends to be calm, check if he’s sweating. You’ll probably see that he is nervous.
57. When a guy says he is going crazy about the girl. He really is.
58. When a guy asks you to leave him alone, he’s just actually saying, “Please come and listen to me.”
59. Guys don’t really have final decisions.
60. When a guy loves you, bring out the best in him.
61. If a guy starts to talk seriously, listen to him.
62. If a guy has been kept shut or silent, say something.
63. Guys believe that there’s no such thing as love at first sight, but court the girls anyway and then realize at the end that he is wrong.
64. Guys like femininity not feebleness.
65. Guys don’t like girls who punch harder than they do.
66. A guy may instantly know if the girl likes him but can never be sure unless the girl tells him.
67. A guy would waste his time over video games and basketball, the way a girl would do over her romance novels and make-ups.
68. Guys love girls who can cook or bake.
69. Guys like girls who are like their moms. No kidding!
70. A guy has more problems than you can see with your naked eyes.
71. A guy’s friend knows everything about him. Use this to your advantage.
72. Don’t be a snob. Guys may easily give up on the first sign of rejection.
73. Don’t be biased. Try loving a guy without prejudice and you’ll be surprised.
74. Girls who bathe in their eau de perfumes do more repelling than attracting guys.
75. Guys are more talkative than girls are especially when the topic is about girls.
76. Guys don’t comprehend the statement “Get lost” too well.
77. Guys really think that girls are strange and have unpredictable decisions but still love them more.
78. When a guy gives a crooked or pretentious grin at your jokes, he finds them offending and he just tried to be polite.
79. Guys don’t care about how shiny their shoes are unlike girls.
80. Guys tend to generalize about girls but once they get to know them, they’ll realize they’re wrong.
81. Any guy can handle his problems all by his own. He’s just too stubborn to deal with it.
82. Guys find it so objectionable when a girl swears.
83. Guys’ weakest point is at the knee.
84. When a problem arises, a guy usually keeps himself cool but is already thinking of a way out.
85. When a guy is conscious of his looks, it shows he is not good at fixing things.
86. When a guy looks at you, either he’s amazed of you or he’s criticizing you.
87. When you catch him cheating on you and he asks for a second chance, give it to him. But when you catch him again and he asks for another chance, ignore him.
88. If a guy lets you go, he really loves you.
89. If you have a boyfriend, and your boy best friend always glances at you and it obviously shows that he is jealous whenever you’re with your boyfriend, all I can say is your boy best friend loves you more than your boyfriend does.
90. Guys learn from experience not from the romance books that girls read and take as their basis of experience.
91. You can tell if a guy is really hurt or in pain when he cries in front of you!
92. If a guy suddenly asks you for a date, ask him first why.
93. When a guy says he can’t sleep if he doesn’t hear your voice even just for one night, hang up. He also tells that to another girl. He only flatters you and sometimes makes fun of you.
94. You can truly say that a guy has good intentions if you see him praying sometimes.
95. Guys seek for advice not from a guy but from a girl.
96. Girls are allowed to touch boys’ things. Not their hair!
97. If a guy says you’re beautiful, that guy likes you.
98. Guys hate girls who overreact.
99. Guys love you more than you love them if they are serious in your relationships.






Wednesday, August 3, 2011

Untuk kamu yg membenci

Manusia

Lumrah manusia

Terlalu banyak berkata-kata

Terlalu banyak menduga

Terlalu banyak berdusta

...

Mengapa kau salahkan aku dalam perhubungan mu?

Mengapa kau salahkan aku keatas pertelingkahan mu?

Kenapa tidak dia yang tak setia?

Kenapa tidak dirimu yang terlalu alpa?

Kenapa tidak memandang dirimu yg punyai kekurangan nya..

Walhal aku hanya sandarannya

...

Manusia

Benci mu buat aku terhina

Kata-kata mu buatkan aku terluka

Padahal aku hanya mangsanya





- farah syaza -

Tuesday, August 2, 2011

First

Assalamualaikum

Hmmm...lately im really into love song. Love blog. Love quote. Love tips and etc. All about love. Well, definately, it shows that im in love. yay!~





Actually, xramai yg tau. Even kawan2 terdekat pon blom mengetahuinye lagi. Ni lah tmpt pertama aku buat confession.




Saya Farah Syaza is in a relationship with _____.


Yes. Tapi siape gerangan manusie pencair-hati itu,aku masih simpan as secret. Let da tym decide when will it going to be reveal to the public. Ecewahh~



He is not my taste at all. He is so damn different from my past. I mean my ex-s. Tapi dy ade sumthng yg buat aku suke & tertarik. Org2 yg rapat ngn aku,diorg akn sedar betape aku 'lain' bile dgn si-pencair-hati. Bukan maksud aku berubah, tp aku boleh jadi ape yg aku nak.



Aku xnak crite lebih pasal si-pencair-hati sbb aku takot future. Aku takot dy bukan utk aku selamenye. And aku nak gune blog ni lame lagi. And aku xnak blog ni jadi tmpt aku bersedih satu hari nnti. Tapi aku rse nak menaip ape yg aku experiencekan semalam. Pasal aku dan dia. Dan PERBALAHAN PERTAMA kami.


Smlm..pegi pasar Ramadhan sesame ditemani Dinie. Everything when well, tp all of sudden dy jd diam. Tanye sepatah, jawap sepatah. And mmg perangai aku, kalo org jawap acuh x acuh, aku cpt angin. Dlm kete, start la aku menyoal 'nape jd camni', 'nape lain', knape, knape n knape. Skip bab2 arguement, bab2 aku tertengking dy, bab2 aku ternaik suare...and actually, smpi skrng aku rse bersalah. Dy yg mintak maaf, padahal sume ni salah aku. Dah la skip la sume cite ni and its come to -ending-




p/s : Sorry, aku mcm teragak2 nak crite ke x actually. Sbb blog ni public view. So, aku sedang berpikir2 utk buat dy jadi private.

Friday, July 29, 2011

Dear Nafsu...

Assalamualaikum


Tajuk dah menakutkan. Oh,bukan nafsu 'itu' ye kawan..post kali ini berkisah tentang Nafsu Makan. Pada post yg sebelum ini, aku ade cakap yg aku nak try tahan mkn n kurangkan berat badan. Tapi sebelum itu..mari kite imbau ape yg aku makan ari ini.


Pagi : nasi lemak 1 bungkus + mihun 1/2 bungkus + air kotak crysanthemum

Lunch : roti boy + szilling yee mee with egg + mineral water


So far, korg dah bole tgk betape byk nye aku makan, padahal baru 2 x makan. Blom masuk minum ptg & dinner ni. Dayummm! Alamatnye makin menggemuk la aku nnti. Kelaut la diet ko tu Farah!


Malam tadi lps tgk bola, gi makan kat mamak. Kul 1 pagi pegi bantai teh ais + maggi goreng telur mate + satay kambing 4 cucuk. Satay kambing tu si-pencair-hati punye keje. Dy yg konon nak support aku diet merangkap personal trainer & food consultant, skali dy yg duk menyuap aku dgn bnde2 berkolestrol tggi. Mmg kelaut!


Dah la.. aku nak hentak kepale kat dinding tatkale geram dgn dri sndri (padahal korg tau aku tipu.Gile ape nak hentak kepale).

Chow chin chin :)

Tuesday, July 26, 2011

New Resolution

Assalamualaikum



Image google*


Hey. Nak tau x, nak tau x, aku makin gemuk! Haish..sedih aku. Berat aku xpenah cicah 50kg. Slalunye 48-49.. Tapi smlm aku timbang berat, berat aku 51.5 kg. Watta?





Aritu, aku buat deal ngan si-pencair-hati and abg pojie (abg sekali pengakap ngn aku), yg aku akan turunkan berat badan aku dr 49 ke 45kg dalam mase dua bulan. everything when well. Lagi2 mase aku tgh missery mode aritu (yg mse aku buat post ni tu), berat aku turun. Makenye aku gumbira dlm duka. Ewah! Pastu bile kembali bahagia (bweekk mcm nak muntah aku tulis word ni) bersama si-pencair-hati, makenye rutin harian kami a.k.a makan bersama kembali rancak semula. Dan tatkala itulah berat aku naik dari 48kg kpd skrng. Grrrrr!~~ bnci tul!



Mlm td pillow talk as usual sbelum tdo dgn si-pencair-hati, makenye aku menyampaikan rasa hati yg aku bnci keadaan fizikal aku skrng. Al-maka nya, name pon 'si-pencair-hati', dy pon berkata -"Bg i u mcm mane pon u tetap lawa la syg". Ok, mari muntah. tp dalam hati ko suke, w/pon ko tau sume tu ayat sedapkan hati. chaitt!! So, makenye, dy volunteer kan dri nak jadi pengawal makanan aku. Alamak!



Pastu mule la sesi membebel si-pencair-hati. Dy ckp aku kuat mkn fast food la. Kuat mkn kulit ayam la. Byk minom coke la. Byk mkn bnde berlemak la. Skali mkn xhingat la. Byk makan kudap-kudapan @ jajan la. Haish.. laki, kalo mule membebel, al-makenye kalah kaum hawa. Pastu, dy ckp, today is my last day to eat all foods yg xsihat tu. Dy xdulik, dy kate arini kalo aku nak mkn ape pon aku makan la. Esk no more. Plus, no more kulit ayam? Watta? Feveret tu wei! Ok, nak kurus kan? Baiklah!! Dan dy akan remind aku utk sit-up atleast 15tym a day bfore sleep. Fuh, mcm fitness first punye traineer dah gayenye tu. Tp xpe, aku trime cabaran ini.


Image google*



Nekad, utk kurus, xsunburned dah, dan kulit sihat dr skin problem tatkala raye nnti. Nak raye msti cantik. hahahha~ Doakan ye rakan2.

Thursday, July 21, 2011

Bow Blouse

Assalamualaikum



Smlm just received parcel from Winkstick Online Store. Aku beli Bow Blouse tuk pki gi keje. New aim - 'Nak jadi wanita corporate'. Tehee~




Ape yg korg tgk dlm pic ni, mmg sebijik dgn item. Material bagus. Brg superb. Terbaik! Sumtym, blogshop, gambar je cantek, tapi brg xsgt. Tp kali ni super puas hati. Delivery trus dibuat afta pembayaran. So, kalo nak online shopping bole la singgap Winkstick Online Store (link).


Have a blast day buddies :)


Wednesday, July 20, 2011

Skin Problem

Assamualaikum

&

Hye :)






Smiley di atas x dapat nak menutup kerisauan ko terhadap masalah ko Farah Syaza. Ok, aku sedar. Hmmmm...sila lah dgr keluhan hati aku terhadap diri aku yg tgh bermasalah ni. Bukan masalah rumah tangga. Bukan masalah cinta. Tapi SKIN PROBLEM yg teramat teruk di abad ini. Sigh*~~

Sekarang ni aku mengalami skin problem yg bg aku,ni tahap kronik penah aku alami. Percaye atau tidak, aku sedang menghadapi Migrain kerana duk pk ke-buruk-an-diri yg aku tengah alami ketika ini. Andai kate esk ade org datang meminang, w/pon dy anak raja, akan ku reject pinangan itu kerana aku nye self confident dah jatuh merundum.



Antare skin problem yg tgh aku alami ialah (siap buat list ko!) :





  • Acne di sekitar dahi - Dulu muke aku mmg berjerawat. Tp tym aku diploma, problem jerawat mmg dah xde lagi. Kirenye makin berkurang la. Dan sampai satu tahap mmg xde lansung. Tapi now naik tahap gaban. Kat area dahi plak tu. Maybe sbb aku keje skrang n jarang basuh muke. Pastu aku slalu tarik inner tudung plak. Tgn kotor.. huh~ makin suke la jerawat nak buat habitat



  • Irritation di bahagian dada - I have no idea why this problem happen to me. Dy jadi mcm bintik2 ruam kat dade. X penah kot jadi camni. Chait! geram2.. aku rase sbb aku xpantang makan la. Due tige menjak ni aku makan ikot sedap tekak je. Nak makan seafood, aku blasah tanpe pk pnjang. So, amek ko dy nye effect. Padan muke aku.



  • Scars yg teruk di tangan & kaki - Ni plak hasil dari menggaru. Tahniah! Badan aku xtahan ngan benda kotor, tp aku asyik buat activity luar, main kotor2, last2 gatal, pastu aku garuk. Dan hasilnye? Efff!~ Pastu mggu lps, aku gi SMK Pandan Jaya memalam tgk diorg practice kawad, pas2 nyamuk dtg mcm semut hinggap gule, dy blasah tgn aku, n now? Effff!~



  • Sunburned - yg ni dah lame. Bulan lps aku rase. Gi bantai mandi laut xhingat. Dari pagi smpai ke petang. Kejap PD kejap Bagan Lalang, trus hitam aku. Punye la jage kulit time practikal, skali habes cam2 je. Chait!!


Utk memulihkan masalah2 di atas.. aku pon beli la product utk setel kan masalah aku ni. Aku beli Mederma utk scar treatment, and Vaselin Healthy White tuk hilangkan sunburned. Masalah nye lagi. Aku asyik lupe nak pakai. Bile igt pulak, aku malas nak pakai. So motif ko beli? haish...Xtau la ape akan jadik. Igt next week nak survey product lain yg mungkin lagi berkesan! Yee...bertekad!




Google image ** Mederma Scar Gel
Google image ** Vaseline Healthy White



Sekian. Doakan kejayaan aku dalam merawat 'luka' ini. Ecewahhh~ Cpt aminn cepat!




p/s : Aku ade lagi satu masalah. Masalah kegemukan dan lemak berlebihan. Bole x aku nak marah diri aku? Grrr~~ -.-' sadis wei

Monday, July 18, 2011

Aku dan manusia di Monorail



Assalamualaikum


Ok, pendekkan pendahuluan, arini aku lambat. Dan aku agak bersyukur kerja kat EXIM Bank ni sbb kat sini flexible working hour. So, if ko masuk keje kul 8.30, then ko balik kul 5.30. Kalo masuk kul 9.00a.m then balik la kamu pade pukul 6.00 p.m. Kalo office2 lain, kul 8.31, attendance dah jadi merah. Warghh~ ini satu nikmat kepade yg susah bgun awl seperti aku. Ok, ko mcm dah nak keluar topik dah ni wei.

Seperti title di atas, arini aku nak ceritekan insiden2 yg terjadi mse aku naik monorail utk ke office in the morning. Dari rumah, aku akn drive ke LRT Station Cempaka, then naik LRT trun kat Hang Tuah. Dekat Hang Tuah naik monorail ke Medan Tuanku utk ke office. Stp pagi, kat monorail Hang Tuah, mmg xsah kalo xramai org. Mcm2 rupe org gi keje ade.




Google pic *kalo monorail camni. mau kurus aku





Insiden Annoyying 1 :


Ko bayangkan, aku punye la sopan santun beratur pastu tetibe train datang. Dgn rakusnye makcik2 yg blakang aku punye la menolak aku bagaikan aku ni angin ko buat. X pk plak ngan handbag memasing menolak aku. Pergh.. pagi2 mmg dah menguji kesabaran. Lagi2 makcik2 yg super annoyying sibuk naik naik train mcm train pasni mmg dah xde. Dan kejadian2 di atas, mmg slalu nye dilakukan oleh makcik2 yg muke mmg super annoyying dan dah agak berumur. Makcik, saye yg mude pon bole sabar, kenape tidak makcik?



Insiden Annoyying 2 :


Sedang anda beratur2, di depan anda adalah amoy yg rambut super lawan dan rebonding. Ye, saye akui rambut anda cantek. TETAPI (saje bagi capital letter), perlu ke ko nak kibas2 rambut ko? Kena muke aku la %#$&%^&! Ups.. ha~ di situ dah menampakkan kesakitan hati aku tatkale kene libasan rambut ko tu. Xperlu nak tunjuk dan terampilkan kecantikan rambut ko dgn care cam2 la babe. Pagi2 camni xde mse laki nak usha awek2 sbb diorg tgh bz pk bile train nak sampai.




Insiden Annoyying 3 :


Yg ini utk persepsi aku sbagai perempuan. Kalo laki bace, maybe akan ade yg condem or bantah ngn ape aku ckp. Tp, dulik..aku nak tulis gak. What i can see is, lelaki zaman skrng mmg dah xgentleman habis. Lagi2 bile timbul situasi camni. Diorg pon xnak kalah. Nak gak jadi serakus makcik2 tatkale di monorail. Kes nye, ade la laki sorg ni. Aku rase umur dy dlm lingkungan 35-40+ , beratur sebelah aku utk masuk ke train. Train sampai je, dy tolak ak mcm ape, pas2 dy trus berada di depan aku. Ko x pk sikit punye rakus dy tolak aku sampai aku terkebelakang. Aku pon dgn x pk pjg nye terlepas ckp - "YaAllah, bawak2 la sabar. Mcm lps ni train dah pupus je ko buat aku". Pas2, pakcik tu trus toleh. Pastu dy nak menjawap tu.. tp disebabkan situasi genting manusie tolak2an, makenye, aku rse pakcik tu xjd nak sound aku balik. Tp dlm train x pk punye dy usha slek kat aku. Aku mampu buat ape? Gelakkan aje la.. Dayus. Xgentle. Cis!



Tu xpe la..maybe sbb dy dah tue, so xter-pk dah hal2 gentleman2 ni. Tp ade lg 1 insiden, laki ni mude. Dy membuatkan aku jd racist sbb perangai dy. Ak secare xsengaje tertolak handbag aku kene dy. Pastu dy bole balas balik gune sligbag dy. Watefak? Dah la kurus..ade ati nak lawan ngn aku. Tu xpe lagi, tym train dtg, dy bole hayun tgn dy kne muke aku. $#^$&&(&*(!@!!! Geram doh. Aku jumpe dy, aku anta santau baru tau. Haish.. Ade ke main cam2? X matured lansung~~



Kalo nak ikot kan pengalaman otw nak gi keje ni, mcm2 ade. Xpe la..InsyaAllah ade mse lagi aku cite k.





Have a blast day guys :)

Nestle Bliss 14 Days Challenge

Assalamualaikum

Dah lame xsentuh blog ni. Alang2 xbrape nak ade keje kat office, aku pon dgn rakusnye menaip. Hmmm... due tige menjak ni, aku rse lifestyle aku xbape nak sihat sgt. Terlalu byk minum air yg ade caffein, too many junkfood. So, selepas menggodek2 blog Hanis Zalikha, aku terpanggil tuk try ikut cabaran 'Nestle Bliss 14 Day Challenge'.




Today is the first day of this challenge. Aku akan try minum 2 botol sehari. Plus, ia sgt sedaapp.. So, xde la rase sekse mcm suruh minum air ginseng. Ngeee~ Ok, anything aku akan keep on update k. Ok bos lalu. Adiosa :)

Sunday, June 5, 2011

N o n s e n c e . m e

Assalamualaikum

Well..good morning. ehee.. aku tulis blog ni kat office. Tatkala kakak2 dan abang2 kat oofice ni lom dtg lagi. Sambil bfast karipap & sardinroll bersama dgn air soya (tetibe).

Aku macam dah lost sekarang. xfocus dlm keje. Gi keje pon xsemangat. Padahal aku xstart buat keje lagi. Plus, arini baru hari ke-4 aku. Seriusly, aku sebenarnya xpuas cuti lagi. xpuas dduk rumah. Even, b4 start keje, aku still sibuk ngan Jambori Pengakap and all those main2 things.

Aku macam terlebih sibuk ngan kawan2 & hal luar. Sampaikan jarang dduk rumah. Nak spend mse ngan family pon macam xde. Aku sakit ati kot ngan perangai aku camni. Padahal, time aku practical aritu, aku xcamni. Gi keje je, aku ngantuk. Mau xnye, xcukup tidor. Serius weyh, aku rase aku dah melampau.

ok, problem nye; aku xbole nak tolak kalo org tu ajak keluar. Damn. Nape weyh. Nape ko lalai sgt nih? Damn! Focus Farah Syaza. Focus. Eeeishh..aku nak cite sume pon xbole. Sbb blog ni public view. Dah, ko cite dlm hati sendiri je r. mcam F! Geram doh geram..

Ok,bos lalu. Aku terkesima sbb mcm kantoi je tgh tulis blog. Ni office hour ok. Till then. Doakan yg terbaik utk aku rakan2. :)

Saturday, June 4, 2011

Ungu - Percaya padaku



aku tak tahu apa yang ku rasakan
dalam hatiku saat pertama kali
lihat dirimu, melihatmu

seluruh tubuhku terpaku dan membisu
detak jantungku berdebar tak menentu
sepertinya aku tak ingin berlalu

reff:
berikan cintamu juga sayangmu
percaya padaku ku kan menjagamu
hingga waktu menjemputku

ku berikan cintaku juga sayangku
percaya padaku ku kan menjagamu
hingga waktu menjemputku

saat ku tahu kau akan pergi jauh
izinkan aku tuk selalu menantimu
untuk katakan ku ingin dirimu (ingin dirimu)

agar kau tahu betapa ku terlalu
mencintaimu aku akan menunggu
hingga dirimu kembali untukku

repeat reff

tolonglah aku bagaimana diriku
ungkapkan itu rasa yang membelenggu
dalam hatiku ku cinta padamu

repeat reff

berikan cintamu juga sayangmu
percaya padaku ku kan menjagamu
hingga waktu menjemputku

Saturday, May 21, 2011

Singapura

Assalamualaikum

Hmmm...slase lps, aku dgn nekad nye travel alone ke Johor Bahru. Ini gare2 Azma xjadik nak teman aku gi JB. Pikir xnak membazir punye pasal (sbb ak dah beli tiket Universal Studio awal2), aku nekad travel sensorg. Dengan berbekalkan GPS. hahahah~ Padahal aku naik bas. GPS tu utk make sure aku dilaluan yg btul je. Apakah?!

Berbekalkan keropok dan mp3, aku buat2 cool. Padahal aku sentiase runsing. Sbb nye, aku xpenah ke JB sendiri. Lagi2 naik bas. Penah plak aku naik bas ke selatan.

Sesampainye di hentian Larkin, aku terus amek cab and ke hotel yg Bey & da geng dah check-in : J.A Residence Hotel. Tym aku smpi dlm kul3, diorg (Bey & da geng) dah gerak ke Spore bershopping. Dan alamatnye, aku bersendirian lah di bilik. Oleh kerane lapar, dan xtau nak kuar, aku call je la room service. Order makanan.

Esk nye, kitorg pagi2 dah gerak ke Spore. Sbb nak enjoy Universal Studio puas2. Malas nak tulis pjg2, sila menghayati gambar2 b'serta caption di bawah.


Kaki2 kitorg dlm MRT. 13 station. Nak patah betis berdiri.


Muke excited tp cover cool




Dari kanan : Eric, Bey, Hazwani & me :)



With Alex the lion



Us ♥


Dari kanan : Amiey, Hazwani & love birds - Bey + Eric

Roller coaster tahap gaban! superb!


LOL ;)


Kesimpulannye, Uni. Studio sgt awesome! Korg sume patot pergi. Konpom berbaloi & puas hati. Aku xreti nak sampaikan betape aweeeeeesome-nye kat sane. Tehee~ Layankan aje -.-'

Sunday, March 27, 2011

Baby



Assalamualaikum

Bulan lepas, sorang abang (aku panggil En. Aswad) kat tempat aku practical dapat baby baru. So, aku pon excited. Padahal bukan aku yg dapat baby. Ade family related pon jauh skali. Tapi aku pon xpaham nape aku excited. Maka nya, aku pon berniat belikan hadiah utk new born baby itu.

Aku bli online je. Dekat blogshop - Branded Baby Clothes (link). Takde mase nak kuar nak g cari. Mari cuci mate tengok baju yg aku belikan utk baby boy En. Aswad.

Daddy + Mommy = Me



Baju2 baby kat blogshop ni sgt cute. Rase nak bli je sume. Tapi buat ape bli..boyfwen pon xde tah bile tah aku nak dpt anak.

Aku jugak buat kad utk attached skali kat hadiah tu. Aku lukis gambar baby kat kad tu. Dah la lukis kat office. Ape ade hal? aku practical trainee je pon. Byk mase terluang la kate kan. (Aritu je kot. Ari lain naik mengah aku bekerje).



Kualiti baju tu sgt superb. Harga murah. Owner dy pon ok. Mmg satisfied 100%. So, kpd bakal2 ibu or sesape yg nak bli brg baby, ayoh bli kat blog ni.

Wednesday, March 9, 2011

Addin

Assalamualaikum

First tym tgk this pic, dkt Tumblr, sgt menarik hati. Kawan aku Ateyqa yg re-blog kat her tumblr. So dem cool yaw~ Terus aku post kat blog. Mintak kebenaran wahai owner gambar. Tehee :)

" Who says u can’t b beautiful if you’re wearing headscarf. :) "



p/s : Islam is Addin. Addin means the way of life. Nanti nak letak name anak Addin la.

Saturday, March 5, 2011

Khas utk Shu

Assalamualaikum

Post kali ni utk Shu Abdul Rahman. hehehe~ Amek ko,ngan name bapak aku letak. Ni la care pki pashmina ala Hana Tajima tu. Xsame sgt la pon actually. Hana punye lg auwwwsome.

Enjoy view-ing =]


  • Style I


Care ni macam care biase yg org slalu pki shawl. Tapi bile pki ngan pashmina, nmpak lain skit la kot


Style II


Ni gaye yg nmpak inner sebelah. Yuna punye style.


Style III


Gaye messy



Ok. Lets see macam mane pulak hasilnye dalam bentuk pica...





p/s: Sorry for the bad quality babes

Friday, February 11, 2011

New Pet




Assalamualaikum

Entri kali ini, aku nak cite psl my new pet. Or maybe pet+s sbb byk. Ya banyak sangat!

Al-kisah, aku ni xsuke semut. Setiap kali aku tengok semut, bulu roma konpom mengerbang. Aku nampak je aku akan spray ngn Shieldtox. Ak geli n sakit ati bile tgk semut. Pdahal kenkadang diorg bukan kacau aku pon. Tapi sbb aku xsuke tengok benda yang banyak2 mcm tu. Mule rase geram,pastu mcm nak marah. Aku pon xphm nape aku ade feeling camtu.

Mase aku diploma, aku duduk kolej. Al-maklumlah, kat Kuching,over-the-sea. So mane lah bole ulang alik ye x? So, nak dijadikan cerite, makhluk Tuhan yang kecil ni selalu menaikkan kaki amarah aku. Ape x nye, aku letak makanan, dia datang. Makanan xpe la. Ade gak la motif nape die nak datangkan. Tapi yang aku hangin nye, die g berumah kat baju aku. Dalam almari. Wateff? Ok, sabar2. Baju tu berlipat punye baik, pastu sesedap rase die nak buat rumah kat situ. Itu baru satu.

Ade sekali tu, die gi bertelur kat tafsir Quran aku! Ko xpikir,angin aku punye la naik. Pastu tetibe aku dapat idea, nape tak aku bela. Pastu aku amek botol mayonis kosong, letak pasir and letak la diorg kat situ. Aku pon kire ala2 bela die la. Tapi abis je sem, aku pon baling letak diorg kat luar.

Pastu, minggu lepas, mase syok2 mandi..aku ternampak kelibat semut. Dan makenye aku pon naik kejam dengan nak siram diorg. Tetibe, aku terperasan ade 'queen' die la. So, aku pon amek queen die tu n letak lam tuperware. Cari punye cari, kutip punya kutip, aku pon dapat la satu angkatan geng semut. Pastu letak dalam botol kaca yg dah diletak pasir. Maka dengan ini, aku istiharkan diri aku adalah pembela pet yang bernama semut+s (sbb byk). Heheee *bangge


Nampak x sarang die. Kalo korg nmpak semut die, aku salute wei!



Tuan punye semut+s







p/s : Agak2nya, kalo staff kolej tau aku bela binatang kat kolej, die marah x kat aku?


Saturday, January 29, 2011

Pencarian 11 tahun




Assalamualaikum

Pagi2 lepas mandi trus drive gi Carefour bli barang dapur. Dan ape yang aku jumpe? Kelogg's cereal bar. Ape yang best tah.. Eh! Best ok!

Bende alah ni,seingat aku last skali aku makan mase kat sekolah rendah. Darjah 6. Lpas tu lansung xjumpe. W/ther bnde ni kne ban ke,ape ke,aku xsure. Yang pasti bende ni sedap gile ok! Dulu tym rehat je konpom beli bnde ni sebgi pncuci mulut. Ewah.~ Dan bile tamat je
skolah rendah,make tamat la relation yang dah bonding between aku dan cereal bar ini.



Rakus makan sbb pencarian 11 tahun

Dulu dia punye bungkusan lain. Tapi rase die still same. Gigitan pertama adalah terbaik! Gile mengimbau ok.



Image from Google
Ni la dy rupe sewaktu zaman jahiliah kanak2 dulu.


Dah terbukak cerite darjah 6,aku teringat mase tu. Semua bende seronok. Kalo ade ko-kurikulum(ari sabtu), mesti taknak parents amek. Sbb kononnye nak balik jln kaki ngan kengkawan. Dan semestinye mintak duit lebih,takpon prepare simpan duit dari hari isnin. Abes je ko-ku trus kumpul membe2 jalan reramai. Padahal bapak jauh kot sekolah ke rumah. Tapi ade agenda punye pasal,sanggup.

Pot yang selalunye akan singgah adalah:

  • 7-Eleven - Beli slurpy

  • Paragon - Jalan2 tgk brg (dulu mase kecik2 paragon tu dah kire heybat la tu)
  • KFC - Makan bile dah penat jalan (Mase tu kat area sini,mcD,Pizza Hut & blablabla tu mane ade. KFC pon dah kire high standard dah mase tu)

Pastu kalo singgap paragon,mesti nak tengok alat tulis. Pastu mesti grab ape2 utk dibeli. Pemadam pon jadik la. Motif? Tah,aku pon xpaham kenape mase tu. Takot menyesal kot. Apakah?!

Gambar 6 Dahlia.

Gambar kat atas ni gambar mase aku darjah 6. Aku yang paling kiri barisan kedua. Huduh an?! Kire mase tu trend abes la pakai cover plastic kat tudung. Tu yg kepale besar gabak je nampak. Dan ketahuilah,aku memang pendek. Tu yg dduk hujung je tu.

p/s : Hujan xhenti. Mane matahari pegi ek? Merajuk ke?