Friday, July 29, 2011

Dear Nafsu...

Assalamualaikum


Tajuk dah menakutkan. Oh,bukan nafsu 'itu' ye kawan..post kali ini berkisah tentang Nafsu Makan. Pada post yg sebelum ini, aku ade cakap yg aku nak try tahan mkn n kurangkan berat badan. Tapi sebelum itu..mari kite imbau ape yg aku makan ari ini.


Pagi : nasi lemak 1 bungkus + mihun 1/2 bungkus + air kotak crysanthemum

Lunch : roti boy + szilling yee mee with egg + mineral water


So far, korg dah bole tgk betape byk nye aku makan, padahal baru 2 x makan. Blom masuk minum ptg & dinner ni. Dayummm! Alamatnye makin menggemuk la aku nnti. Kelaut la diet ko tu Farah!


Malam tadi lps tgk bola, gi makan kat mamak. Kul 1 pagi pegi bantai teh ais + maggi goreng telur mate + satay kambing 4 cucuk. Satay kambing tu si-pencair-hati punye keje. Dy yg konon nak support aku diet merangkap personal trainer & food consultant, skali dy yg duk menyuap aku dgn bnde2 berkolestrol tggi. Mmg kelaut!


Dah la.. aku nak hentak kepale kat dinding tatkale geram dgn dri sndri (padahal korg tau aku tipu.Gile ape nak hentak kepale).

Chow chin chin :)

Tuesday, July 26, 2011

New Resolution

Assalamualaikum



Image google*


Hey. Nak tau x, nak tau x, aku makin gemuk! Haish..sedih aku. Berat aku xpenah cicah 50kg. Slalunye 48-49.. Tapi smlm aku timbang berat, berat aku 51.5 kg. Watta?





Aritu, aku buat deal ngan si-pencair-hati and abg pojie (abg sekali pengakap ngn aku), yg aku akan turunkan berat badan aku dr 49 ke 45kg dalam mase dua bulan. everything when well. Lagi2 mase aku tgh missery mode aritu (yg mse aku buat post ni tu), berat aku turun. Makenye aku gumbira dlm duka. Ewah! Pastu bile kembali bahagia (bweekk mcm nak muntah aku tulis word ni) bersama si-pencair-hati, makenye rutin harian kami a.k.a makan bersama kembali rancak semula. Dan tatkala itulah berat aku naik dari 48kg kpd skrng. Grrrrr!~~ bnci tul!



Mlm td pillow talk as usual sbelum tdo dgn si-pencair-hati, makenye aku menyampaikan rasa hati yg aku bnci keadaan fizikal aku skrng. Al-maka nya, name pon 'si-pencair-hati', dy pon berkata -"Bg i u mcm mane pon u tetap lawa la syg". Ok, mari muntah. tp dalam hati ko suke, w/pon ko tau sume tu ayat sedapkan hati. chaitt!! So, makenye, dy volunteer kan dri nak jadi pengawal makanan aku. Alamak!



Pastu mule la sesi membebel si-pencair-hati. Dy ckp aku kuat mkn fast food la. Kuat mkn kulit ayam la. Byk minom coke la. Byk mkn bnde berlemak la. Skali mkn xhingat la. Byk makan kudap-kudapan @ jajan la. Haish.. laki, kalo mule membebel, al-makenye kalah kaum hawa. Pastu, dy ckp, today is my last day to eat all foods yg xsihat tu. Dy xdulik, dy kate arini kalo aku nak mkn ape pon aku makan la. Esk no more. Plus, no more kulit ayam? Watta? Feveret tu wei! Ok, nak kurus kan? Baiklah!! Dan dy akan remind aku utk sit-up atleast 15tym a day bfore sleep. Fuh, mcm fitness first punye traineer dah gayenye tu. Tp xpe, aku trime cabaran ini.


Image google*



Nekad, utk kurus, xsunburned dah, dan kulit sihat dr skin problem tatkala raye nnti. Nak raye msti cantik. hahahha~ Doakan ye rakan2.

Thursday, July 21, 2011

Bow Blouse

Assalamualaikum



Smlm just received parcel from Winkstick Online Store. Aku beli Bow Blouse tuk pki gi keje. New aim - 'Nak jadi wanita corporate'. Tehee~




Ape yg korg tgk dlm pic ni, mmg sebijik dgn item. Material bagus. Brg superb. Terbaik! Sumtym, blogshop, gambar je cantek, tapi brg xsgt. Tp kali ni super puas hati. Delivery trus dibuat afta pembayaran. So, kalo nak online shopping bole la singgap Winkstick Online Store (link).


Have a blast day buddies :)


Wednesday, July 20, 2011

Skin Problem

Assamualaikum

&

Hye :)






Smiley di atas x dapat nak menutup kerisauan ko terhadap masalah ko Farah Syaza. Ok, aku sedar. Hmmmm...sila lah dgr keluhan hati aku terhadap diri aku yg tgh bermasalah ni. Bukan masalah rumah tangga. Bukan masalah cinta. Tapi SKIN PROBLEM yg teramat teruk di abad ini. Sigh*~~

Sekarang ni aku mengalami skin problem yg bg aku,ni tahap kronik penah aku alami. Percaye atau tidak, aku sedang menghadapi Migrain kerana duk pk ke-buruk-an-diri yg aku tengah alami ketika ini. Andai kate esk ade org datang meminang, w/pon dy anak raja, akan ku reject pinangan itu kerana aku nye self confident dah jatuh merundum.



Antare skin problem yg tgh aku alami ialah (siap buat list ko!) :





  • Acne di sekitar dahi - Dulu muke aku mmg berjerawat. Tp tym aku diploma, problem jerawat mmg dah xde lagi. Kirenye makin berkurang la. Dan sampai satu tahap mmg xde lansung. Tapi now naik tahap gaban. Kat area dahi plak tu. Maybe sbb aku keje skrang n jarang basuh muke. Pastu aku slalu tarik inner tudung plak. Tgn kotor.. huh~ makin suke la jerawat nak buat habitat



  • Irritation di bahagian dada - I have no idea why this problem happen to me. Dy jadi mcm bintik2 ruam kat dade. X penah kot jadi camni. Chait! geram2.. aku rase sbb aku xpantang makan la. Due tige menjak ni aku makan ikot sedap tekak je. Nak makan seafood, aku blasah tanpe pk pnjang. So, amek ko dy nye effect. Padan muke aku.



  • Scars yg teruk di tangan & kaki - Ni plak hasil dari menggaru. Tahniah! Badan aku xtahan ngan benda kotor, tp aku asyik buat activity luar, main kotor2, last2 gatal, pastu aku garuk. Dan hasilnye? Efff!~ Pastu mggu lps, aku gi SMK Pandan Jaya memalam tgk diorg practice kawad, pas2 nyamuk dtg mcm semut hinggap gule, dy blasah tgn aku, n now? Effff!~



  • Sunburned - yg ni dah lame. Bulan lps aku rase. Gi bantai mandi laut xhingat. Dari pagi smpai ke petang. Kejap PD kejap Bagan Lalang, trus hitam aku. Punye la jage kulit time practikal, skali habes cam2 je. Chait!!


Utk memulihkan masalah2 di atas.. aku pon beli la product utk setel kan masalah aku ni. Aku beli Mederma utk scar treatment, and Vaselin Healthy White tuk hilangkan sunburned. Masalah nye lagi. Aku asyik lupe nak pakai. Bile igt pulak, aku malas nak pakai. So motif ko beli? haish...Xtau la ape akan jadik. Igt next week nak survey product lain yg mungkin lagi berkesan! Yee...bertekad!




Google image ** Mederma Scar Gel
Google image ** Vaseline Healthy White



Sekian. Doakan kejayaan aku dalam merawat 'luka' ini. Ecewahhh~ Cpt aminn cepat!




p/s : Aku ade lagi satu masalah. Masalah kegemukan dan lemak berlebihan. Bole x aku nak marah diri aku? Grrr~~ -.-' sadis wei

Monday, July 18, 2011

Aku dan manusia di Monorail



Assalamualaikum


Ok, pendekkan pendahuluan, arini aku lambat. Dan aku agak bersyukur kerja kat EXIM Bank ni sbb kat sini flexible working hour. So, if ko masuk keje kul 8.30, then ko balik kul 5.30. Kalo masuk kul 9.00a.m then balik la kamu pade pukul 6.00 p.m. Kalo office2 lain, kul 8.31, attendance dah jadi merah. Warghh~ ini satu nikmat kepade yg susah bgun awl seperti aku. Ok, ko mcm dah nak keluar topik dah ni wei.

Seperti title di atas, arini aku nak ceritekan insiden2 yg terjadi mse aku naik monorail utk ke office in the morning. Dari rumah, aku akn drive ke LRT Station Cempaka, then naik LRT trun kat Hang Tuah. Dekat Hang Tuah naik monorail ke Medan Tuanku utk ke office. Stp pagi, kat monorail Hang Tuah, mmg xsah kalo xramai org. Mcm2 rupe org gi keje ade.




Google pic *kalo monorail camni. mau kurus aku





Insiden Annoyying 1 :


Ko bayangkan, aku punye la sopan santun beratur pastu tetibe train datang. Dgn rakusnye makcik2 yg blakang aku punye la menolak aku bagaikan aku ni angin ko buat. X pk plak ngan handbag memasing menolak aku. Pergh.. pagi2 mmg dah menguji kesabaran. Lagi2 makcik2 yg super annoyying sibuk naik naik train mcm train pasni mmg dah xde. Dan kejadian2 di atas, mmg slalu nye dilakukan oleh makcik2 yg muke mmg super annoyying dan dah agak berumur. Makcik, saye yg mude pon bole sabar, kenape tidak makcik?



Insiden Annoyying 2 :


Sedang anda beratur2, di depan anda adalah amoy yg rambut super lawan dan rebonding. Ye, saye akui rambut anda cantek. TETAPI (saje bagi capital letter), perlu ke ko nak kibas2 rambut ko? Kena muke aku la %#$&%^&! Ups.. ha~ di situ dah menampakkan kesakitan hati aku tatkale kene libasan rambut ko tu. Xperlu nak tunjuk dan terampilkan kecantikan rambut ko dgn care cam2 la babe. Pagi2 camni xde mse laki nak usha awek2 sbb diorg tgh bz pk bile train nak sampai.




Insiden Annoyying 3 :


Yg ini utk persepsi aku sbagai perempuan. Kalo laki bace, maybe akan ade yg condem or bantah ngn ape aku ckp. Tp, dulik..aku nak tulis gak. What i can see is, lelaki zaman skrng mmg dah xgentleman habis. Lagi2 bile timbul situasi camni. Diorg pon xnak kalah. Nak gak jadi serakus makcik2 tatkale di monorail. Kes nye, ade la laki sorg ni. Aku rase umur dy dlm lingkungan 35-40+ , beratur sebelah aku utk masuk ke train. Train sampai je, dy tolak ak mcm ape, pas2 dy trus berada di depan aku. Ko x pk sikit punye rakus dy tolak aku sampai aku terkebelakang. Aku pon dgn x pk pjg nye terlepas ckp - "YaAllah, bawak2 la sabar. Mcm lps ni train dah pupus je ko buat aku". Pas2, pakcik tu trus toleh. Pastu dy nak menjawap tu.. tp disebabkan situasi genting manusie tolak2an, makenye, aku rse pakcik tu xjd nak sound aku balik. Tp dlm train x pk punye dy usha slek kat aku. Aku mampu buat ape? Gelakkan aje la.. Dayus. Xgentle. Cis!



Tu xpe la..maybe sbb dy dah tue, so xter-pk dah hal2 gentleman2 ni. Tp ade lg 1 insiden, laki ni mude. Dy membuatkan aku jd racist sbb perangai dy. Ak secare xsengaje tertolak handbag aku kene dy. Pastu dy bole balas balik gune sligbag dy. Watefak? Dah la kurus..ade ati nak lawan ngn aku. Tu xpe lagi, tym train dtg, dy bole hayun tgn dy kne muke aku. $#^$&&(&*(!@!!! Geram doh. Aku jumpe dy, aku anta santau baru tau. Haish.. Ade ke main cam2? X matured lansung~~



Kalo nak ikot kan pengalaman otw nak gi keje ni, mcm2 ade. Xpe la..InsyaAllah ade mse lagi aku cite k.





Have a blast day guys :)

Nestle Bliss 14 Days Challenge

Assalamualaikum

Dah lame xsentuh blog ni. Alang2 xbrape nak ade keje kat office, aku pon dgn rakusnye menaip. Hmmm... due tige menjak ni, aku rse lifestyle aku xbape nak sihat sgt. Terlalu byk minum air yg ade caffein, too many junkfood. So, selepas menggodek2 blog Hanis Zalikha, aku terpanggil tuk try ikut cabaran 'Nestle Bliss 14 Day Challenge'.




Today is the first day of this challenge. Aku akan try minum 2 botol sehari. Plus, ia sgt sedaapp.. So, xde la rase sekse mcm suruh minum air ginseng. Ngeee~ Ok, anything aku akan keep on update k. Ok bos lalu. Adiosa :)