Monday, July 18, 2011

Aku dan manusia di Monorail



Assalamualaikum


Ok, pendekkan pendahuluan, arini aku lambat. Dan aku agak bersyukur kerja kat EXIM Bank ni sbb kat sini flexible working hour. So, if ko masuk keje kul 8.30, then ko balik kul 5.30. Kalo masuk kul 9.00a.m then balik la kamu pade pukul 6.00 p.m. Kalo office2 lain, kul 8.31, attendance dah jadi merah. Warghh~ ini satu nikmat kepade yg susah bgun awl seperti aku. Ok, ko mcm dah nak keluar topik dah ni wei.

Seperti title di atas, arini aku nak ceritekan insiden2 yg terjadi mse aku naik monorail utk ke office in the morning. Dari rumah, aku akn drive ke LRT Station Cempaka, then naik LRT trun kat Hang Tuah. Dekat Hang Tuah naik monorail ke Medan Tuanku utk ke office. Stp pagi, kat monorail Hang Tuah, mmg xsah kalo xramai org. Mcm2 rupe org gi keje ade.




Google pic *kalo monorail camni. mau kurus aku





Insiden Annoyying 1 :


Ko bayangkan, aku punye la sopan santun beratur pastu tetibe train datang. Dgn rakusnye makcik2 yg blakang aku punye la menolak aku bagaikan aku ni angin ko buat. X pk plak ngan handbag memasing menolak aku. Pergh.. pagi2 mmg dah menguji kesabaran. Lagi2 makcik2 yg super annoyying sibuk naik naik train mcm train pasni mmg dah xde. Dan kejadian2 di atas, mmg slalu nye dilakukan oleh makcik2 yg muke mmg super annoyying dan dah agak berumur. Makcik, saye yg mude pon bole sabar, kenape tidak makcik?



Insiden Annoyying 2 :


Sedang anda beratur2, di depan anda adalah amoy yg rambut super lawan dan rebonding. Ye, saye akui rambut anda cantek. TETAPI (saje bagi capital letter), perlu ke ko nak kibas2 rambut ko? Kena muke aku la %#$&%^&! Ups.. ha~ di situ dah menampakkan kesakitan hati aku tatkale kene libasan rambut ko tu. Xperlu nak tunjuk dan terampilkan kecantikan rambut ko dgn care cam2 la babe. Pagi2 camni xde mse laki nak usha awek2 sbb diorg tgh bz pk bile train nak sampai.




Insiden Annoyying 3 :


Yg ini utk persepsi aku sbagai perempuan. Kalo laki bace, maybe akan ade yg condem or bantah ngn ape aku ckp. Tp, dulik..aku nak tulis gak. What i can see is, lelaki zaman skrng mmg dah xgentleman habis. Lagi2 bile timbul situasi camni. Diorg pon xnak kalah. Nak gak jadi serakus makcik2 tatkale di monorail. Kes nye, ade la laki sorg ni. Aku rase umur dy dlm lingkungan 35-40+ , beratur sebelah aku utk masuk ke train. Train sampai je, dy tolak ak mcm ape, pas2 dy trus berada di depan aku. Ko x pk sikit punye rakus dy tolak aku sampai aku terkebelakang. Aku pon dgn x pk pjg nye terlepas ckp - "YaAllah, bawak2 la sabar. Mcm lps ni train dah pupus je ko buat aku". Pas2, pakcik tu trus toleh. Pastu dy nak menjawap tu.. tp disebabkan situasi genting manusie tolak2an, makenye, aku rse pakcik tu xjd nak sound aku balik. Tp dlm train x pk punye dy usha slek kat aku. Aku mampu buat ape? Gelakkan aje la.. Dayus. Xgentle. Cis!



Tu xpe la..maybe sbb dy dah tue, so xter-pk dah hal2 gentleman2 ni. Tp ade lg 1 insiden, laki ni mude. Dy membuatkan aku jd racist sbb perangai dy. Ak secare xsengaje tertolak handbag aku kene dy. Pastu dy bole balas balik gune sligbag dy. Watefak? Dah la kurus..ade ati nak lawan ngn aku. Tu xpe lagi, tym train dtg, dy bole hayun tgn dy kne muke aku. $#^$&&(&*(!@!!! Geram doh. Aku jumpe dy, aku anta santau baru tau. Haish.. Ade ke main cam2? X matured lansung~~



Kalo nak ikot kan pengalaman otw nak gi keje ni, mcm2 ade. Xpe la..InsyaAllah ade mse lagi aku cite k.





Have a blast day guys :)

2 comments:

  1. Thank God KTM ada ladies coach. But sometimes lelaki yg DAMN tak faham2 ceroboh masuk. Grrrrrrrr!

    ReplyDelete
  2. msian,nak kata uncivilized xjugak.
    bawok besabo je lah.
    tapi paling best part berebut sit.
    masing2 dok jeling.. haahahaha

    ReplyDelete