Wednesday, July 20, 2011

Skin Problem

Assamualaikum

&

Hye :)






Smiley di atas x dapat nak menutup kerisauan ko terhadap masalah ko Farah Syaza. Ok, aku sedar. Hmmmm...sila lah dgr keluhan hati aku terhadap diri aku yg tgh bermasalah ni. Bukan masalah rumah tangga. Bukan masalah cinta. Tapi SKIN PROBLEM yg teramat teruk di abad ini. Sigh*~~

Sekarang ni aku mengalami skin problem yg bg aku,ni tahap kronik penah aku alami. Percaye atau tidak, aku sedang menghadapi Migrain kerana duk pk ke-buruk-an-diri yg aku tengah alami ketika ini. Andai kate esk ade org datang meminang, w/pon dy anak raja, akan ku reject pinangan itu kerana aku nye self confident dah jatuh merundum.



Antare skin problem yg tgh aku alami ialah (siap buat list ko!) :





  • Acne di sekitar dahi - Dulu muke aku mmg berjerawat. Tp tym aku diploma, problem jerawat mmg dah xde lagi. Kirenye makin berkurang la. Dan sampai satu tahap mmg xde lansung. Tapi now naik tahap gaban. Kat area dahi plak tu. Maybe sbb aku keje skrang n jarang basuh muke. Pastu aku slalu tarik inner tudung plak. Tgn kotor.. huh~ makin suke la jerawat nak buat habitat



  • Irritation di bahagian dada - I have no idea why this problem happen to me. Dy jadi mcm bintik2 ruam kat dade. X penah kot jadi camni. Chait! geram2.. aku rase sbb aku xpantang makan la. Due tige menjak ni aku makan ikot sedap tekak je. Nak makan seafood, aku blasah tanpe pk pnjang. So, amek ko dy nye effect. Padan muke aku.



  • Scars yg teruk di tangan & kaki - Ni plak hasil dari menggaru. Tahniah! Badan aku xtahan ngan benda kotor, tp aku asyik buat activity luar, main kotor2, last2 gatal, pastu aku garuk. Dan hasilnye? Efff!~ Pastu mggu lps, aku gi SMK Pandan Jaya memalam tgk diorg practice kawad, pas2 nyamuk dtg mcm semut hinggap gule, dy blasah tgn aku, n now? Effff!~



  • Sunburned - yg ni dah lame. Bulan lps aku rase. Gi bantai mandi laut xhingat. Dari pagi smpai ke petang. Kejap PD kejap Bagan Lalang, trus hitam aku. Punye la jage kulit time practikal, skali habes cam2 je. Chait!!


Utk memulihkan masalah2 di atas.. aku pon beli la product utk setel kan masalah aku ni. Aku beli Mederma utk scar treatment, and Vaselin Healthy White tuk hilangkan sunburned. Masalah nye lagi. Aku asyik lupe nak pakai. Bile igt pulak, aku malas nak pakai. So motif ko beli? haish...Xtau la ape akan jadik. Igt next week nak survey product lain yg mungkin lagi berkesan! Yee...bertekad!




Google image ** Mederma Scar Gel
Google image ** Vaseline Healthy White



Sekian. Doakan kejayaan aku dalam merawat 'luka' ini. Ecewahhh~ Cpt aminn cepat!




p/s : Aku ade lagi satu masalah. Masalah kegemukan dan lemak berlebihan. Bole x aku nak marah diri aku? Grrr~~ -.-' sadis wei

0 comments:

Post a Comment