Thursday, September 22, 2011

Assalamualaikum


Just nak share sumthing. Post ini random & tiada kene mengene dgn yg hidup ataupon yg sudah tiada. Kalo terkena pon, it just co-incident. Name pon random post. Ape yg difikirkan, itu yg di taip.

Pendapat dan fakta adalah dua benda yg kita xboleh nak sama kan lansung. Tiada skala yg sesuai bagi aku utk mengukur dan membuat perbandingan persamaan dua perkara tersebut. Tak semua pendapat yg kita ajukan akan diterima oleh semua org. Sebab name pon pendapat, so mestilah lain-lain. Tapi fakta, kenapa segelintir pihak nak membangkang fakta sedangkan ia dah terbuku. Dgn alasan, penulis buku tersebut juga adalah manusia? Jadi manusia akan menulis berdasarkan fakta dan pendapat? Bagaimana pula dgn isu2 seperti ekonomi, matawang dan lain2? Adakah penulis2 tersebut menulis dgn hanye memberi pendapat tanpe relatekan lansung tntang research dan perkara yg pernah terjadi?

Bila mempersoalkan tentang semua ni, sampai bile pon kite xbole nak cari jawapan kenapa suma ni berlaku. Sebab persepsi manusia berbeza. Tipu kalo seseorang manusia itu mengatakan yg dia xnak mempertahankan pendapat dia, dan hanya menyerahkan 100% diri utk menerima pendapat org lain. Sampai bila bole nak terima pendapat org dan bergantung kepada pendapat org semata2? Seumur hidup? Huish.. hilang nikmat Allah bagi kalo ade manusia se-redha itu.

Tapi, dalam post ni, aku mempersoalkan org yg hanya bercakap berdasarkan pendapat dan buah mulut org tanpa mengira soal lain. Tanpa mengambil kira fakta2 konkrit yg telah dibuku kan dan dirisalahkan. Dgn alasan buku itu juga ditulis oleh makhluk bergelar manusia. Watefak! Sumpah aku xleh terima. Kenapa ade nya buku, adalah utk jadi bahan evidence dan rujukan stp org. Al-quran juga di bukukan utk jadi panduan sampai ke akhir zaman. Kalo nak kire pendapat, sampai bile persoalan2 hidup x akan terjawap. Kalo nak kire ape yg penah org lain lalui sbgai pedoman dan 'fakta' hidup ko, smpi bile ko akan terikut dgn care dia sahaje. Walhal mungkin ade fakta yg lebih kukuh yg akan menerangkan dan memberi solusi yg lebih mujarab berbanding ape yg 'kawan' ko tu penah lalui.

Itu pasal fakta, buku dan pendapat. Ini pula pasal cara hidup dan halal haram. Aku tau aku tak sebaik umat utk berkata tentang suma ni. Tapi aku post all this thing sbai cerita utk korg bace. Cth la, ko dapat info yg sorang makcik ni masak dgn menggunakan barang yg haram. Ko dgn niat murni nak bagitau la kat rakan-rakan ko dgn niat utk menyelamatkan rakan-rakan ko dari terjebak dgn makanan haram tersebut. Tapi kawan ko yg lansung-tak-boleh-terima-pendapat-org ni cakap - "Eh, xkan la makcik tu nak masak guna brg2 haram kot. Name pon Islam msti la dia pilih bahan. Kalo x, mane bukti ko cakap sume tu". Lalu ko pon tergaman. Niat ko nak selamatkan kawan-kawan ko ni. Pastu, ko pon cakap - "Just nak remind korg. Aku xnak ko terjebak".
-- Kalo aku la jadi kawan yg di-remind tu, terdetik dalam hati aku was-was & everything. Takkan ade niat aku nak condem kawan aku yg me-remind aku tadi. Tapi si-tak-boleh-terima-pendapat-org ni buat bertentangan care aku. Org nak nasihat, ko macam haram bagi feedback. Ni soal halal/haram dan makanan yg akan jadi darah daging ko ni. Kalo kawan dah ckp cam2, xyah la beli kat makcik tu lagi. macam la makcik tu je yg ade jual makanan. Nak sgt menang, lantak ko la. Yg benak hati ko. Bukan hati aku!

Bagi aku, walau macam mane kite nak menunjukkan keupayaan diri dan pemikiran kita pon, fikirkan, ramai lagi manusia yg lebih bijak berbanding ko. Sebelum make any arguement, please do some reasearch, and dont just talked about your friends' past experience. Ikotkan ati mau aku bebel byk2. Tp mengenangkan aku post ni kat office, make aku patahkan niat aku tu.

Ingat, Allah bagi kelebihan kat manusia dgn memberi akal fikiran dan gerak hati. Guna betul2. Jgn salah gunakan utk menunjuk keupayaan mempertahankan pendapat ko yg sebenarnya sampah itu. Sekian!

0 comments:

Post a Comment