Wednesday, December 28, 2011

HouseWife?

Assalamualaikum




Selamat pagi Malaysia, UK, Uruguay, Brunei, Indonesia dan semua negara2 di bumi ini. Ok. Aku dah dapat hidu ketidak betulan dlm otak aku pagi ini. Baik ya rakan-rakan..tajuk perbualan kita hari ini ialah SuriRumah ataupon HouseWife.

Dulu mase aku kecik-kecik, aku berangan, dah besar nanti lepas kawen tak nak keje. Nak duduk rumah. Pagi-pagi buatkan breakfast utk husband. Salam husband bile dia nak gi kerja. Huh, tak ke solehah tu. Pukul 6 petang bukak kan pagar utk husband. pastu cakap -"Abang dah balik", sambil salam & cium tangan. Fuh, solehah habis. Hebatkan angan-angan aku. Mustahil korang (yg pompuan) tak penah pikir semua ni. Mustahil...TAPI ini semua bukan realiti hidup zaman sekarang. Unless ko kawen ngan seseorang yang sangat stabil (dalam kate lain, kaya!).

Sampai sekarang, aku masih mengimpikan semua tu. Tapi, kalau aku buat la betul-betul, mmg takkan ade duit la aku nak gi shopping bile dah kawen nanti. Lagi-lagi duduk dekat KL yg serba serbi perlukan duit. Aku nak raise anak aku dengan tangan aku sendiri (padahal ko kawen pon belum, ko dah pikirkan hal anak). Well, kite kene berpikiran jauh (ini adalah ayat coverline).

Takpe-takpe. Marilah memotivasikan diri. Kerja rajin-rajin. Jangan membazir. Simpan duit & buat investment. Settle kan everything yang nak di-settle. Tak payah pikir sangat. Aku adalah manusia dalam fasa 'Follow where your road lead', bukan 'Find my own way'. Sungguh redha kelihatan disitu! Takpe. Positive kan diri dgn mengatakan -"Mungkin ini pemikiran utk hari ini. Esok dah lupe la tu.."

Tuesday, December 13, 2011

The 'Busy' Questions

Assalamualaikum

Note : This post could annoyed you. So, aku remind awal-awal, jangan baca kalau ko xsincere nak baca sume ni. Aku just bole terima orang yg betul2 terima aku seadanya!

Im working as Management Trainee at Exim Bank. Contact for a year. Based on my schedule, i have to rotate all divisions here in Exim. So far aku dah bekerja dekat 6 months. And Alhamdulillah, aku happy kerja kat sini. Aku dah rotate 3 Divisions sekarang ni. Dan sekarang aku berada di Risk Department. Dan secara jujur nya, kerja aku bukan seperti banker lain. Kerja aku bukan key-in & process account! Kerja Exim bukan seperti kerja Commercial Bank biasa macam CiMB and bla2. Tutup counter ko dah free. Diulangi, kerja aku tak macam tu.

Aku sekarang sangat annoyed dengan soalan, perkataan & apa-apalah yang mengatakan aku busy. Masya-Allah. Aku bekerja sepenuh mati, dan aku akui aku tak ade mase dengan rakan-rakan, and even my family. Sekarang aku balik dalam pukul 6-7. And suppose 5.30 dah bole balik. Tapi kerja aku menimbun. Aku ade due date yg aku kena kejar. Aku bukan busy buat-buat, org busy dgn ke-selfish-an aku. BUKAN! Sumpah, like hell aku busy. Kalo aku mampu tunjuk kat semua org.. hmm. Just kengkawan aku yg kerja kat sini paham suma ni.

Ye, aku mengaku i've been so damn busy lately. Tp ape aku bole buat? I have to settle all of my works kan? Aku tahu, ade yang cakap-"Alah, Farah/Jaja tu busy dengan bf dia je. Mane ade mase dengan org lain!". Tu serius buat aku lagi naik angin! y? Let me explain here.

Aku pergi dan balik kerja dengan bf aku. Pergi kerja jumpa dia. balik kerja dia tggu. So, adakah sebab keadaan ini, korang nak label yang aku sibuk busy ngn bf aku? Kalo itu yg korg nilai, silakan.. Aku sgt pissed off arini dgn all those statement seorang yang tak matang. Please la. Aku baru nak bina career, kenapa kau soalkan ke-busy-an aku. Aku bukan macam korg yang lain, dah stabil. Aku adalah seorang manusia lepasan universiti yg sedang mencari tapak dalam pekerjaan! Aku baru hidup dalam dunia nyata. InsyaAllah, bila ku dah stabil nanti, aku akan luangkan masa dgn semua org.

Hidup aku bukan hanya utk kengkawan. Aku juga manusia yg mudah alpa dlm persahabatan. Tapi, aku just mintak korg paham. Kawan akan paham kawan kan? Biar soalan ni tak berjawap! Teruskan kepada sesiapa yg nak mengata and simply judge aku macam ape yg ko nak. Puaskan hati korg. Teruskanlah sakitkan hati aku kalau itu yg buat kau gembira.