Monday, February 27, 2012

New Chapter - Merisik

Assalamualaikum





Pic - Gambar ini dicuri dari MobileUpload mama Faiz

11 Februari 2012, adalah hari bermakna utk langkah pertama utk memulakan 'A new chapter' dlm hidup aku. Keluarga Faiz datang utk kenal-kenal dgn family aku, dan sekaligus merisik.Yg datang mama Faiz, abah dia, wan & juga mak (nenek Faiz tapi dia panggil mak).

Ibu punya bersemangat, banyak makanan dia masak. Laksa, rendang ayam, nasi impit, beli satay lagi, cheese cake, pastu aku buat Trifle... Resepi amek dari blog ni (link). Thanx aunty utk resepi. hehee~

Everything ok. Alhamdulillah. So, sekarang ni tgh pening-pening pikir & buat persiapan utk majlis tunang aku :) Nanti ade mase aku update lagi keyh.

Take care peps

Monday, February 13, 2012

The-Not-So-Enough-Money

Assalamualaikum




Korg penah x rase nak beli something, tapi xcukup duit? Bile korang ade duit pulak, korang terlupe nak beli benda tu sebab ingatan korang akan teringat bayar-bayaran yg belum dilangsaikan? Ko xkan ade perasaan ni kalo mungkin ko anak penge-cop duit. Dan aku hanya anak ibuayah, so pastinya aku merasa keadaan diatas.

Aku dah bekerja selama ...(jap kire)8 bulan. Berapa banyakkah duit simpanan aku? Duit simpanan aku akan habis dalam mase 3 bulan ni. (Lansung xmenjawap soalan). Aku xreti saving sangat. Acane? Mari aku tunjukkan perbelanjaan aku setiap bulan. (Ini bukan ade niat nak riak atau tagih simpati,niat ku utk dijadikan teladan).

Katakan gaji aku adalah sebanyak xx. Apekah yg aku buat dgn gaji tersebut?

Ayuh kita tunjukkan dari graph!



Makan - 22%
Parents - 13%
Simpan - 22% (tu pon kengkadang kurang)
MIA (missing in action) - 43%

Haaa~ ko caye x yang aku xtau mane aku spendkan si 'Mia' tu. Minyak kete? YES! Tol? YES! Ciss!! Lain kali naik basikal. Safe the environment sikit.

Aku simpan + allocate duit aku dekat another bank, dan kebanyakkan simpanan aku dekat ASB. Contohnya (CONTOH OK), RM100 dekat Bank Islam, another RM300 kat ASB. Kenape ASB? Sbb kalo simpan kat situ, aku susah nak withdraw. Plus, kite bole dapat dividen dari saving tu.

Aku quite menyesal dulu time study aku xsaving sangat. Bukan sangat, tapi lansung xsave. Aku just simpan duit raye aku sahaje. Dulu time study, duit scholarship dapat. Duit PaMa dapat. Plus aku buat business mase aku study dulu. Tapi disebabkan xmerasai kesusahan bekerja utk mendapatkan duit, maka aku shopping sakan. Tapi sekarang menyesal. Tahniah!

Ok. Azam gaji bulan ni, aku nak simpan banyak-banyak. Aku dah download application MoneyLover kat Android. So, boleh la aku keep track ape yang aku belanja. heheee~

Friday, February 10, 2012

Inner Awesome by ArzuScarf

Assalamualaikum



Just a short update keyh.

Nak cari inner?

xperlu tetas. Material superb!

Arzu Scarf la jawapan nye.




Telah di introduced oleh Shima (member Exim). Inner Arzu mmg terbaik. Xpayah tetas-tetas. Xpayah tarik-tarik tang tepi pipi tu. Terletak je. Material dia cotton. Cotton yg sgt berkualiti ye. Aku dah rase macam promoter. Tapi benda baik mesti la share-share kan?


Boleh pegi ArzuScarf kat KLCC Level 2(sederet dengan Watson). Take care peps :)


**Nanti aku upload gambar inner tu ye! Plus aku buat perbandingan secara rasional. ngahah**