Monday, February 13, 2012

The-Not-So-Enough-Money

Assalamualaikum




Korg penah x rase nak beli something, tapi xcukup duit? Bile korang ade duit pulak, korang terlupe nak beli benda tu sebab ingatan korang akan teringat bayar-bayaran yg belum dilangsaikan? Ko xkan ade perasaan ni kalo mungkin ko anak penge-cop duit. Dan aku hanya anak ibuayah, so pastinya aku merasa keadaan diatas.

Aku dah bekerja selama ...(jap kire)8 bulan. Berapa banyakkah duit simpanan aku? Duit simpanan aku akan habis dalam mase 3 bulan ni. (Lansung xmenjawap soalan). Aku xreti saving sangat. Acane? Mari aku tunjukkan perbelanjaan aku setiap bulan. (Ini bukan ade niat nak riak atau tagih simpati,niat ku utk dijadikan teladan).

Katakan gaji aku adalah sebanyak xx. Apekah yg aku buat dgn gaji tersebut?

Ayuh kita tunjukkan dari graph!



Makan - 22%
Parents - 13%
Simpan - 22% (tu pon kengkadang kurang)
MIA (missing in action) - 43%

Haaa~ ko caye x yang aku xtau mane aku spendkan si 'Mia' tu. Minyak kete? YES! Tol? YES! Ciss!! Lain kali naik basikal. Safe the environment sikit.

Aku simpan + allocate duit aku dekat another bank, dan kebanyakkan simpanan aku dekat ASB. Contohnya (CONTOH OK), RM100 dekat Bank Islam, another RM300 kat ASB. Kenape ASB? Sbb kalo simpan kat situ, aku susah nak withdraw. Plus, kite bole dapat dividen dari saving tu.

Aku quite menyesal dulu time study aku xsaving sangat. Bukan sangat, tapi lansung xsave. Aku just simpan duit raye aku sahaje. Dulu time study, duit scholarship dapat. Duit PaMa dapat. Plus aku buat business mase aku study dulu. Tapi disebabkan xmerasai kesusahan bekerja utk mendapatkan duit, maka aku shopping sakan. Tapi sekarang menyesal. Tahniah!

Ok. Azam gaji bulan ni, aku nak simpan banyak-banyak. Aku dah download application MoneyLover kat Android. So, boleh la aku keep track ape yang aku belanja. heheee~

0 comments:

Post a Comment