Saturday, May 12, 2012

Mini Pelamin - part 3

Assalamualaikum :) 

Part mini pelamin tak abis lagi ye kawan-kawan. Kesian korang kena layan bebelan aku pasal benda ni dah 3 hari 3 malam (refer to part 1 & part 2). Ke takde sape layan? hmm... Ahhh, nak sambung jugak!
 

Bertemu kita kembali. Eceyh.. Sebelum ni dah share sketch Mini Pelamin yg kat atas ni kan? Hari ni nak share design yang aku buat kat PhotoScape pulak. Mampu buat kat PhotoScape je sebab sangat mudah nak guna.

Sketch dah setel. Design soft copy pon dah setel. Hari tu dah propose kat mam besar (ibu), dia dah approved. Tapi belum tunjuk kat dia sketch ngan soft copy design ni kat dia lagi.

Ibu dah tolong gubahkan bunga-bunga dalam pasu yg aku beli. Alhamdulillah. Bantal nikah pun dah di beli. Satu aku beli. Pastu si 'dia' terjatuhkan kat jalan mase nak bawak masuk kereta. Dah pecah sikit bucu dia.

 Ni semua angkara si 'dia'. Nasib laki sendiri yg buat.

Tapi sebab aku buat muka mase dia jatuh kan. Dan sebab 'dia' kena marah, secara senyap-senyap si 'dia' beli kan yang baru. Pastu kena marah jugak sebab beli tak bagi tau aku. Sian awak.. tapi memang nak beli dua pon. Sebab nak gua time nikah nanti. So, dah tak yah beli dah. At the first place, aku nak pakai satu je bantal nikah kat pelamin tunang tu nanti. Tapi alang-alang dah ade dua, makenya, aku guna lah dua-dua terus :p

Eh, bukan aku nak share gambar yang aku design kat PhotoScape tu ke? Awat aku bukak cerita bantal nikah tu pulak? Okok, kembali ke jalan yang benar..

Kat bawah ni design yang aku buat kat PhotoScape yg aku duk gebang dari awal tadi. Cube tengok cube tengok..(promote)


Vase yang aku bakal gunakan, aku beli kat KK Home Deco. Dapat 50% discount sebab purchase more than RM100. Only valid for member ye. Bunga aku guna artificial flower je. Aku beli campur-campur. Ade yang aku beli kat KK, SSF dan ade yang dibeli kat Nilai 3.

Bantal yang bulat tu, bukan macam tu sebenarnya aku punya. Aku duk search kat google tak jumpa yg sebijik aku punya. Maka, aku amik je ape yg ala-ala.

Hari ni 12 Mei 2012, tinggal 15 hari je hari pertunangan aku bakal tiba. huhu.. Tapi aku masih gemuk (motif?). InsyaAllah selesai je majlis tu nanti, aku akan share semua persiapan untuk hari tu dan sepanjang majlis tersebut. InsyaAllah.

Dan aku harap, semua nya akan berjalan lancar. Aminn. Mohon semua yang membaca mendoakan kebaikan bersama.


Have a blast weekend guys :)

Friday, May 11, 2012

Mini Pelamin - part 2

Assalamualaikum

Last post (link) aku ade share idea untuk Mini Pelamin tunang ku. Ok, hari ni aku nak tepati janji dgn share sketch aku utk mini pelamin tu nanti. 

Sila abaikan segala cacat cela

Seperti gambar diatas (mcm tulis karangan tak?), backdrop aku nak DIY pinwheel / paper fan. Colour maybe peach maybe cream, haven't decide yet. Ade platform. Kira nya pelamin ni 1 step tinggi dari lantai.

Kat platform tu aku akan letak carpet bulu-bulu putih.

 Image from Google

Sebagai tempat nak landing my butt , aku akan letak bantal nikah yg berbentuk empat segi dua....

 Image source : Journey of Bride to Be

Then, tepi pelamin ade dua pasu bunga. Mudah kan. heee..(actually malas nak buat post panjang-panjang)


Next post, InsyaAllah aku akan share design mini pelamin version digital pulak. Cewahh~


Have a great weekend
Yeh, esok dah weekend.

Tuesday, May 8, 2012

Idea Mini Pelamin

Assalamualaikum

Untuk majlis pertunangan, aku bercadang-cadang nak DIY je mini-pelamin tu nanti. Idea dah ade, tapi xdecide lagi nak colour macam mane. Hari ni, aku share background yg aku plan nak buat. Kire macam 'picture wall' dia lah. Next post aku share sketch utk idea pelamin tu ye.







Pinwheel atau paper fan, ape-ape sajelah ye. Cantikkan. Baru macam main-main. haha. Ape la maksud yg cuba aku sampaikan. Tp, pinwheel ni senang nak buat. Lipat-lipat-lipat, dan tampal. Jadik la... Cost pon murah (agaknya, sebab tak buat lagi kan). Aku tak terfikir nak hire vendor utk buat mini pelamin pon. Sebab macam membazir. Nak duduk pon berape minit je kan. InsyaAllah, next post aku akan share mini pelamin yang aku sketch. :)

Pic sources : Ruffled(R) . Etsy.com . Swoon .

Thursday, May 3, 2012

Engagement Checklist

Assalamualaikum

InsyaAllah, end of this month, aku akan bertunang. InsyaAllah. Aku berdoa & berharap semua nya ok dan majlis berjalan dgn lancar. Risau kalau ade ape-ape. Harap dipermudahkan YaAllah.



Ok back to the title, just wanna share my Engagement Checklist :

Pakaian
[ / ] Baju aku
[   ] Tudung/shawl
[   ] Head Accessories
[ / ] Baju si dia

Hantaran - 7 dulang
[   ] Baju melayu - Amek kat Tailor
[ / ] Samping
[ / ] Wallet, belt & Sunglass
[   ] Cake - dah tempah
[   ] Buah-buahan
[ / ] Chocolates
[ / ] Cookies

Catering
[   ] Ibu setelkan - booked

Canopy
[   ] Ayah setelkan

Goodies
[ / ] Main subject : Food
[ / ] Brown paper bag
[   ] Thank you card

Mini Pelamin - DIY
[ / ] Bantal duduk
[ / ] Carpet Putih
[   ] Langsir putih
[ / ] Gubah bunga
[   ] Paper fan

Others
[ / ] Easel x 2 - DIY
[   ] Chalk board - DIY
[   ] Photo booth deco - DIY
[   ] Invitation card - DIY
[   ] Table deco


Nampak sikt tapi actually banyak lagi tak siap. Tinggal berapa kali weekend je ni. YaAllah, permudahkan segalanya YaAllah. Aminnnn...

p/s : So far, ini je yang dapat diingati. Akan dirombak time to time. Hihi.


Have a great day