Friday, November 30, 2012

DIY Pinwheels

 Assalamualaikum

Ramai yang meminati pelamin yang ada pinwheels, sebab kalau tengok dekat blog, sure ada je yang minat dengan any dais yang ada pinwheels. Aku asyik google-google then terjumpa owner sebenar gambar kat bawah ni. Aku pon ada angan nak buat mini pelamin yang ada pinwheels ni dulu (refer to this link), tapi apakan daya, tak jadi. 

Picture : Wedding Chicks

Tanpa melengahkan masa, ayuh kita lihat bagaimana pinwheels seperti di atas dibuat. Dengan segala hormatnya dipersilakan scroll ke bawah..
 


Supplies
1. cardstock paper
2. glue gun
3. scissors
4. paint brush
5. watercolor paint in your favorite color
6. hole punch
7. watercolor paper
8. 36″ dowels (not shown)

Step One
To create a colored wheel for a gradient look or an ombre appearance, paint half (or a little more then half) of your paper. Make sure to paint the end darker and go lighter on the half. Take a piece of napkin or washcloth and wipe the paint to the other half of the paper. Repeat this on multiple sheets to create 1 pinwheel fan. Note: All of your pinwheels do not have to be watercolored you can make some using this technique and some without.  For the water-colored pinwheels, I like to use Van Gogh water color paint, and water color paper (water color paper has texture compared to regular cardstock paper). But you can use any kind of water color paint.

Step Two
Fold cardstock paper accordion-style into 1/2 inch folds. It’s good to have different size papers in order to form different sized pinwheels. So you can cut the paper in different sizes.

Step Three
Fold accordion in half and secure using a glue gun for extra hold. This creates a part of the pinwheel. Repeat this 3 times. 3 fans equal 1 pinwheel.

Step Four
Punch holes with a hole punch or cut holes about a quarter of an inch from the ends of the pinwheels.You can add as many or little to your pinwheel. This is to make them a bit different!

Step Five
Use the glue gun to glue your pinwheels to the dowel for extra hold since this will be fastened to your wall. There’s no systematic way to glue wheels. Glue wheels at different angles whether it’s to the dowel or to another wheel. Make sure to cover the whole dowel!  About 7 pinwheels will create a pinwheel dowel for your pinwheel wall. Repeat this whole process 4 times to create your pinwheel wall!
For the shoot an 8×4 lattice wall was used to pin the dowels. Place the pinwheels one under the other and fill in empty spaces with an individual pinwheel. It’s up to you if you want to cover your wall completely or leave some empty spots!


Original post (link). Credit to Wedding Chicks.

Wednesday, November 28, 2012

Invitation Card / Kad Jemputan Perkahwinan - Part 2

Assalamualaikum

Last entri (link), aku ada brief sikit (ke banyak?ehee) pasal idea untuk invitation card. Macam yang aku pernah cerita, kad tu aku sub kat kawan aku Nget untuk design kan. Nget ni dulu amik Art and Design, & satu campus dgn aku masa dekat UiTM Sarawak. Aku tak pernah tak suka design yang dia buat. Dia ada buat photography jugak, sbb masa degree dia amik photography punya course kat UiTM. Nanti aku share entri pasal art work photo dia, InsyaAllah.

Ok berbalik kepada cerita card, aku ada send design preference aku dekat Nget. Aku nak card warna purple, tulis apa, & size. Size yang aku nak 4"x9". Memanjang. Bahagian depan card details majlis, belakang map.





Kat atas ni antara design yang aku prefer & suka. Ingat semua design macam design signage, 'thank you tag', welcome signage & invitation card nak ada 'triangle flag' tu. Tapi macam birthday party pon ada. Aku ni nak kahwin bukan buat birthday party. Dah la orang kata aku punya Majlis Tunang macam birthday party sebab colourful sangat. Ok -.-'

Nget sangat unexpected, dia keluarkan 6 design untuk aku choose. Thanks Nget :) Kat bawah ni design yang Nget buatkan untuk aku pilih.

Design 1

Design 2, 3 and 4 (left to right)





Design 5 & 6 (left to right)



Proposal card ini telah dihantar kepada ibu & ayah untuk meraka pilih. Diorang pon confius nak design yang mana. Bagi aku semua cantik. Puas hati dengan design Nget. Ayah prefer design 3, ibu pulak prefer design 1. Bila aku post gambar kat instagram, ramai yg suka design 3. Simple & jelas.


At first aku nak choose design 3, sebab simple. Tapi setelah dipertimbangkan, aku choose design .... ha, cuba teka. :p

Tuesday, November 27, 2012

Invitation Card / Kad Jemputan Perkahwinan - Part 1 (Design)

Assalamualaikum

Aku yang masih menghintung hari. Untuk hari ni, hanya tinggal 22 hari lagi untuk kami sah bergelar husband & wife. Yet, i'm still bride-to-be, so lets blogging. hahaa.

Untuk invitation card, aku prefer yang simple dan paling penting murah. Sebab based on experiences, aku tak penah simpan pon kad kahwin org, walaupon yg kahwin tu best friend aku. Aku memang sangat suka cari idea dekat Ruffled Wedding Blog. Dari situ aku dapat lah idea sikit-sikit pasal design wedding card untuk aku nanti.

Untuk majlis sanding & bertandang, invitation card kami buat asing-asing. So, family masing-masing boleh pilih design preferences masing-masing. (Banyak gila word 'masing-masing' yang aku gunakan).

Aku plan nak buat card yg sekeping, yang depan belakang je. Mula-mula aku ingat nak design sendiri, tapi disebabkan kalau design sendiri aku sangat cerewet, & asyik la tukar-tukar design, lepas tu tak ada kata putus nak design macam mana, so pengakhirannya aku sub kat kawan aku untuk designkan.Sedangkan 'Thank you tag' pon berapa kali aku tukar design sebab bila jumpa design lagi cantik, aku tiru, sampai la ibu bising yg tag tu tak siap lagi, maka aku finalize kan dgn hati yg pasrah. Thank you tag tu nanti aku buat entri lain.

Ni antara design yang aku suka.



















.



Kekurangan untuk card yg design sendiri ni, kita akan extra banyak kerja & perlukan banyak activity research di Google. Nak kena cari printing company yang murah la, apa la. So memang banyak kerja. Kalau nak kerja mudah, cari je tempat yang buat kad kahwin, kita bagi details, semua perkara dari design sampai la finish artwork & printing akan diorang siapkan. Kita cuma sediakan duit sahaja.

Aku ada pergi wedding fair, dan banyak booth wedding card yang ada everytime ada wedding fair. Diorang akan buat promotion full package mcm kad kahwin biasa + VIP card + goody bags dan macam-macam. Ada yg sampai mencecah RM1k utk card yg bagi aku sangat biasa dan tak berbaloi dengan harga. So, apa yang penting kena pandai survey. Jangan main ambik je.

Kalau design sendiri, confirm la super duper murahkan. Btw, entri ni pon dah panjang, nanti aku share dgn korang mana nak print kad kahwin murah bg yg design sendiri macam diri ku ini.

Have a great day ahead.
May Allah bless us.

Thursday, November 1, 2012

Official Rubber Stamp - Part 1

Assalamualaikum

Kini kami hanya menghintung hari untuk sah menjadi suami isteri. Harap semuanya berjalan lancar hendaknya. Cuti sekolah pun dah nak mula, maka bermulalah acara kahwin ramai-ramai dipenghujung tahun macam ni. Selamat pengantin baru kepak kepak kepuk kepuk. lalallalala..

Hanya tinggal 49 hari sahaja lagi untuk kami. Nervous tak? Tak nervous lansung. Releks sangat sampai ibu marah sebab banyak lagi benda tak setel. Wahahaha..

Nah, seperti tajuk di atas, mempersembahkan our official rubber stamp.
Taraaa..

Design rubber stamp FaraFaiz

Design hasil titik peluh aku (tipu tak berpeluh pon). Macam suke je lace-lace bagai. Maka buat la yang macam ni. Next entry aku share gambar rubber stamp tu & mane aku tempah ye. Sebab entry ni aku buat kat office. Ngahaha. Mengular. Kbai.