Tuesday, November 27, 2012

Invitation Card / Kad Jemputan Perkahwinan - Part 1 (Design)

Assalamualaikum

Aku yang masih menghintung hari. Untuk hari ni, hanya tinggal 22 hari lagi untuk kami sah bergelar husband & wife. Yet, i'm still bride-to-be, so lets blogging. hahaa.

Untuk invitation card, aku prefer yang simple dan paling penting murah. Sebab based on experiences, aku tak penah simpan pon kad kahwin org, walaupon yg kahwin tu best friend aku. Aku memang sangat suka cari idea dekat Ruffled Wedding Blog. Dari situ aku dapat lah idea sikit-sikit pasal design wedding card untuk aku nanti.

Untuk majlis sanding & bertandang, invitation card kami buat asing-asing. So, family masing-masing boleh pilih design preferences masing-masing. (Banyak gila word 'masing-masing' yang aku gunakan).

Aku plan nak buat card yg sekeping, yang depan belakang je. Mula-mula aku ingat nak design sendiri, tapi disebabkan kalau design sendiri aku sangat cerewet, & asyik la tukar-tukar design, lepas tu tak ada kata putus nak design macam mana, so pengakhirannya aku sub kat kawan aku untuk designkan.Sedangkan 'Thank you tag' pon berapa kali aku tukar design sebab bila jumpa design lagi cantik, aku tiru, sampai la ibu bising yg tag tu tak siap lagi, maka aku finalize kan dgn hati yg pasrah. Thank you tag tu nanti aku buat entri lain.

Ni antara design yang aku suka.



















.



Kekurangan untuk card yg design sendiri ni, kita akan extra banyak kerja & perlukan banyak activity research di Google. Nak kena cari printing company yang murah la, apa la. So memang banyak kerja. Kalau nak kerja mudah, cari je tempat yang buat kad kahwin, kita bagi details, semua perkara dari design sampai la finish artwork & printing akan diorang siapkan. Kita cuma sediakan duit sahaja.

Aku ada pergi wedding fair, dan banyak booth wedding card yang ada everytime ada wedding fair. Diorang akan buat promotion full package mcm kad kahwin biasa + VIP card + goody bags dan macam-macam. Ada yg sampai mencecah RM1k utk card yg bagi aku sangat biasa dan tak berbaloi dengan harga. So, apa yang penting kena pandai survey. Jangan main ambik je.

Kalau design sendiri, confirm la super duper murahkan. Btw, entri ni pon dah panjang, nanti aku share dgn korang mana nak print kad kahwin murah bg yg design sendiri macam diri ku ini.

Have a great day ahead.
May Allah bless us.

0 comments:

Post a Comment