Wednesday, January 28, 2015

Cara Menggunakan Whatsapp Web

Assalamualaikum
Hi lama tak bersua. Ehee...

Sekarang ni.. dari segi mobile conversattion, ramai orang menggunakan Whatsapp rather than sms kan. Yelah, senang and jimat. Lagi-lagi kalau guna wifi. Tapi.. zaman sekarang ni kan handphone semua canggih-canggih, tapi payah nak menaip message. Tak macam handphone Nokia 3310 zaman dulu. Tak tengok keypad pon boleh taip laju-laju.

Dan di zaman canggih ni, ramai online seller menggunakan Whatsapp sebagai medium 'inquries' jual beli menggantikan email. So, korang boleh bayangkan tak, betapa susahnya nak menaip laju-laju & layan semua customer. Lagi-lagi bila nak download/upload gambar, sure memory phone asyik low je.

Fuhh... panjang pulak mukadimah. Actually aku nak tunjuk cara menggunakan Whatsapp Web je. Mukadimah panjang berjela.. bahahah... so,bolehlah korang guna dekat pc & laptop. Yang penting, ada internet access.

Caranya :

1. Korang kena ada Google Chrome. So far, dari Google Chrome je boleh guna Whatsapp Web ni. Aku try guna Mozilla & Internet Explorer tak dapat. Tak tau napa, dan jangan tanya kenapa. Ehehehe..

2. Pergi dekat link ni ---> https://web.whatsapp.com . Maka page macam dekat bawah akan keluar..

https://web.whatsapp.com


3. Scan code dari phone.

  • Macam mana nak scan? Refer gambar di bawah.



Dari mobile Whatsapp anda, click dekat WhatsApp Web yang macam dalam box merah tu. Dan scan barcode di atas.

Secara automatic, Web Whatsapp anda akan appear semua Whatsapp conversation yg ada. Contoh macam bawah ni..


Maka, apa lagi.. teruskan lah berchatting dengan pc atau laptop anda. Senang.. boleh taip laju-laju. Sangat convenience lagi-lagi kepada online seller.

Harap bermanfaat. 

Bye. 

0 comments:

Post a Comment